Hírek Kiemelt hírek Makó

Átadták a felújított katonasírhelyeket Makón (videóval)

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője és Miniszterelnökséget vezető miniszter adták át a Kálvária utcai temetőben található első és második világháborús katonasírhelyeket. A térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében kiemelte: az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a függetlenségért harcoltak a magyarok.

Gajáta Fanni – Makó

A Sarkadi család kezdeményezésére indult el a városban található katonasírok felújítása. Ehhez csatlakozott az önkormányzat is, így a Kálvária utcai katolikus temetőben 43 I. és II. világháborús emlékhelyet újítottak fel – ezeket avatták fel szerda délelőtt. A sírhelyeket és a Nagy Gyula szobrász által készített emlékművet Pálfai Zoltán plébános és Alácsi Ervin őrnagy, tábori lelkész áldotta meg.

Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató köszöntőjében a makói hős katonákról is beszélt, azonban kiemelte, a 43, első világháborús hős között öt osztrák és egy német katonát, illetve egy orosz hadifogolyt is Makón helyeztek örök nyugalomra a katolikus temetőben.

– Megtiszteltetés számomra és köszönöm a sorsnak, hogy az első világháború poklát megjáró nagyapáim és édesapám, a Don-kanyart túlélt fiatal huszár emléke és valamennyi hősi katona áldozata előtt tisztelgetve kegyelettel meghajthatom fejem – zárta köszöntőjét Halmágyi Pál.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője és Miniszterelnökséget vezető miniszter is fejet hajtott a hősök előtt. Mint ünnepi beszédében elmondta, a makói és térségi emberek egyszer ok miatt szálltak csatába 1848-ban.

A koszorúk elhelyezése után díszlövéssel tisztelegtek a hősök előtt. Az ünnepi műsoron közreműködött a Makói Magán Zeneiskola Csikota József karnagy-igazgató vezetésével, Guti Kíra és Farkas Eszter is.

navigate_before
navigate_next