Puszta Sándor a hotel ügyvezető tulajdonosa félmillió forintot fordított saját zsebből arra, hogy az elektromos autók akkuját is fel lehessen tölteni a hotel parkolójában. Korábban a város pályázott és nyert 6,5 milliót, hogy három helyszínen is felszereljenek ilyet. Fotó: Kiss Dániel

Korom András – Makó
Nem várt uniós vagy hazai pályázatra, teljesen önerőből szereltette fel a Bástya Hotel parkolójában az elektromos autókhoz való töltőt Puszta Sándor, szállodatulajdonos.

– Nem kellett hozzá semmiféle engedély, egy délelőtt felszereltem, s máris működik – mondta Puszta Sándor. – Most 7 kilowattal tudok tölteni, de átkötöm három fázisra, akkor 22 kilowattal. Egyelőre még nem járt nálam teljesen elektromos autó, hibrot kocsit többet is tudok a városban, de a szomszédomnak teljesen elektromos Opel Amperája van – tette hozzá.

A felszerelt eszköz gyorstöltőként működik. – Átlagos autóban 30 kilowattos akkumulátor van, azaz a jelenlegi töltővel 4-4 és fél óra alatt lehet azt feltölteni. De nekem ez is volt a lényeg, hogy ha itt alszik a vendég, akkor reggelre a kocsija ismét menetkész legyen.
Puszta Sándor egyelőre ingyen adja az áramot, mert azt a töltőn keresztül még nem terheli jövedéki, illetve a benzin és a gázolaj árában benne lévő jövedéki és egyéb adó. Mivel a szálloda napelemmel működik, így az a töltő által éjszaka elfogyasztott áramot nappal megtermeli, azaz végül is a töltő is zöldárammal működik.

Puszta Sándor szerint egyébként arra számít, hogy az elektromos autók hamarosan olyan mindennaposak lesznek, mind manapság a wifi.

Korábban a makói önkormányzat is pályázott hasonló töltők felszerelésére, s nyert is rá 6,5 millió forintot. Érdeklődésünkre a városháza közölte: A kivitelezés 2018 márciusában indul, mely hozzávetőlegesen 2 hónapot vesz igénybe. Az elektromos töltőállomásokat a Tanuszoda bejáratánál lévő parkolórészhez, Közhivatalok Háza, illetve az Ipari park inkubátorházának parkolójába telepítik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest