Kiemelt hírek Térség

Mellvizsgálat és újraélesztés is volt a kiszombori egészségfórumon

A makói-vásárhelyi kórház főigazgatója és az utóbbi igazgatója is mellkaskompressziót végzett azon a „betegen” akinek megállt a szíve a ma esti, a kiszombori községházán rendezett egészségfórumon. Ezen dr. Korponyai Csilla bőrgyógyász beszélt a bőr- és körömgomba fertőzés okairól, típusairól és gyógyításukról. A képen Gazsi Gábor képviselő tanulja az újraélesztést Kallai Árpádtól és Nagy Jenőtől.

Korom András – Kiszombor
A bőrgyógyász doktornő a mintegy 15 érdeklődőnek vetített képekkel ismertette a bőr- és körömgomba fajtáit. Mint elmondta: ezeknek a fajta gombáknak is kedvez a zárt, nedves környezet, így kerülni érdemes ugyanannak a cipőnek az egész napos viselését, de a túlsúlyosok vagy a cukorbetegek már állapotuknál fogva is hajlamosabbak ezeket megkapni. Az utóbbiaknak például kerülniük kell a mezítláb való járást, mert nem érzik meg, ha belelépnek valamibe, de az így szerzett sérülésük akár fekéllyé is változhat.

Dr. Korponyai Csilla bőrgyógyász mindent elmondott a láb- és körömgomba okairól és gyógyításáról.

A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy a párok figyeljék egymás testét/ hátát, s ha másik bőrén valami elváltozást tapasztalnak, küldjék azt el orvoshoz. Mint mondta, általában a nők fedezik fel a férfiakon ezeket. Felhívta a figyelmet, hogy a szabadban dolgozók kenjék be napfénynek kitett bőrfelületüket legalább 50 faktoros naptejjel, illetve viseljenek fejfedőt, illetve UV-szűrős pólót vagy fürdőruhát.

A főrum második részében Kallai Árpád, a makói-vásárhelyi kórház főigazgatója és Nagy Jenő (kardiológus) a makói kórház igazgatója mutatta be az újraélesztés fortélyait egy erre a célra szolgáló olyan ambu babán, mely a hasán lévő kijelzőn mutatja a „beteg” állapotát. Akinek kedve volt, az ki is próbálhatta, hogy mit is kell csinálni, ha valakiről gyanítja, hogy megállt a szíve. Az újraélesztést többen is kipróbálták, inkább több, mint kevesebb sikerrel. Igaz a szívmasszás szünetében javasolt szájból-szájba lélegeztetés ezúttal elmaradt.
Kallai Árpád egyénként a mell önvizsgálatának oktatására két műmellet is vitt, hogy az asszonyok megtapasztalhassák, hogyan is tapinthatók ki a mellben esetleg előforduló csomók, melyekkel azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

navigate_before
navigate_next

Az elhangzott egyik közérdekű, a makói kórház rendeléseivel kapcsolatos kérdésre Kallai Árpád azt mondta, hogy tervbe vették, hogy a vérvételen is számkijelzős monitor mutassa, hogy mely sorszámú beteg következik, ne pedig egy recsegős hangszóróra kelljen a várakozóknak figyelniük. A bőrgyógyászati várakozással kapcsolatos érdeklődére pedig a jelenlévők megtudták, amikor nem volt előjegyzés a vizsgálatra, akkor a türelmetlen betegek között lincshangulat alakult ki. Az előjegyzés óta ugyan 2-3 hónapot is kell várni, de a megadott időben nyugodt körülmények között várakozhatnak. A sürgős ellátású tünetekkel rendelkezőket pedig már a jelentkezés napján ellátják. Egyébként a napi 40 beteg fele ilyen.