A jobbikos Kiss Attilán, a fideszes Lázár Jánoson és a szocialista Rója Istvánon kívül egyetlen jelölt sem kampányolt még a makói-vásárhelyi választókerületben. Az egyik apósával és férjével külön induló jelölt pártja nyilvántartásba való vételét pedig visszautasította a Nemzeti Választási Bizottság. Képünk a választókerületi választási bizottság a jelöltek sorrendjét eldöntő sorsolásán készült.

Korom András -Makó/Vásárhely
Ma sem lehet biztosan eldönteni, hogy a vásárhelyi-makói választókerületben országgyűlési képviselőjelöltet állított, s legalább 500 érvényes ajánlást összeszedett pártok valóban a parlamenti mandátumot akarják elnyerni, vagy csak a kampányhoz biztosított milliókhoz akarnak hozzájutni. A 11 jelölt közül személyesen eddig csak három végzett kampánymunkát. Volt, aki csak plakátolt vagy szórólapozott, de akadt néhány olyan is, aki a hivatalos képviselővé válása óta nem is hallatott magáról. Igaz előtte sem forgott a közéletben.

A Nemzeti Választási Bizottság mindenesetre szombati ülésén nyilvántartásba vette a Net Párt, a Tenni Akarás Mozgalom, a Családok Pártja, valamint a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja országos listáját. Ez annyiban érinti a vásárhelyi-makói választókerületet, hogy két jelölt is van, akiket az érintett pártok indították, mégpedig Szimandl Tamás (Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja) és édesapja Szimandl János (Családok Pártja). Az előbbi felesége, azaz az utóbbi menye pártja eddig nem volt ilyen szerencsés: Szimandlné Nagy Ibolya az Összefogás Párt színeiben került a választókörzet országgyűlési képviselőjelöltjei közé. A Nemzeti Választási Bizottság ugyanis – bár megfelelt a listaállítás feltételeinek – 7:1 arányban visszautasította az Összefogás Párt nyilvántartásba vételét, arra hivatkozva, hogy a párt vezetője, Szepessy Zsolt nem ismeretlen a választási szervek előtt, többször volt az NVB által megállapított jogsértéssel érintett személy, és a bizottság többsége szerint ellentétes lenne a választási alapelvekkel, a jogállamiság követelményével a lista nyilvántartásba vétele.

Az NVB döntései nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.
A tét egyébként nem kicsi és nem is csak a mandátumhoz jutás, a kis pártok jelöltjei esetében az országgyűlési képviselői mandátum meglehetősen bizonytalan elnyerése. Azok ugyanis meglehetősen esélytelenek, akik, mint a Szimandl család tagjai, eddig sosem vettek részt sem a vásárhelyi, sem a makói közéletben, eddig semmiféle kampánytevékenységet nem folytattak és nem állnak szóba, a programjuk iránt érdeklődő újságírókkal sem, azaz kerülik a nyilvánosságot.

Három képviselőjelölt egy családban, Szimandlék mégis kerülik a nyilvánosságot – Makó Híradó

A vásárhelyi Szimandl család három tagja is országgyűlési képviselőjelöltté vált, miután összegyűjtötték a szükséges legalább 500 aláírást, s nyilvántartásba is vette őket a helyi választási bizottság. Szimandlék, azaz az apa, a fia és a menye azonban teljesen ismeretlenek a vásárhelyi és makói közéletben.

A mandátumnál van egy sokkal érdekesebb tétje is a jelöltté válásnak és az országos listaállításnak: mégpedig az hogy ha az adott párt országos listát is tudott állítani, akkor a jelöltek számának függvényében akár további 597 millió forintot is felvehet. Az összeget azonban vissza kell fizetni, ha a párt nem éri el a választáson az 1 százalékot, egyéni jelöltje pedig a 2 százalékot.

A választókörzet 11. a helyi választási bizottság által hivatalosan nyilvántartásba vett jelöltek közül eddig (ABC sorrendben) csak Kiss Attila (Jobbik), Lázár János (Fidesz-KDNP) és Rója István (MSZP-Párbeszéd) kampányolt. Aki nem, azok közül több esetében is vélhető, hogy pártjuk csak a kampánytámogatásokra hajt.

A jelenlegi helyzet szerint a vásárhelyi-makói választókörzet országgyűlési képviselőjelöltjei:

1. Lázár János – Fidesz – KDNP
2. Szimandlné Nagy Ibolya – Összefogás Párt
3. Szimandl János – Családok Pártja
4. Rója István – MSZP-PM
5. Kiss Attila – Jobbik
6. Pongrácz Gergely – LMP
7. Farkas Tamás – Magyar Kétfarkú Kutyapárt
8. Szimandl Tamás – Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja
9. Nagy Gyula Imréné – Magyar Munkáspárt
10. Kaszab Zsolt – Sportos és Egészséges Magyarországért Párt
11. Jakab Tamás – Momentum Mozgalom
Kapcsolódó cikkek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest