Kiemelt hírek Színes Térség

Három képviselőjelölt egy családban, Szimandlék mégis kerülik a nyilvánosságot

A vásárhelyi Szimandl család három tagja is országgyűlési képviselőjelöltté vált, miután összegyűjtötték a szükséges legalább 500 aláírást, s nyilvántartásba is vette őket a helyi választási bizottság. Szimandlék, azaz az apa, a fia és a menye azonban teljesen ismeretlenek a vásárhelyi és makói közéletben. Kampánytevékenységet sem folytattak eddig – még a Facebookon sem. A képen Szimandl Tamás és felesége, azaz két jelölt a családi hármasból (Fotó: facebook)

Korom András – Vásárhely/Makó
A három esélyesnek tartott jelölt, azaz a fideszes Lázár János, a szocialisták által indított makói Rója István, s a jobbikos, szintén makói Kiss Attila mellett többek közt egy család három tagja is országgyűlési képviselőjelölt lett.

Szimandlné Nagy Ibolya az Összefogás Párt, Szimandl Tamás, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, míg Szimandl János, a Családok Pártja színeiben méretteti meg magát az április 8-i országgyűlési képviselő-választáson.

Hogy kik is ők, akik immár közszereplővé váltak, annak próbáltunk utána járni. A budapesti születésű, de Vásárhelyen élő Szimandl Tamással és feleségével Szimandlné Nagy Ibolyával véletlenül futottunk össze az Intersparban. Szerettük volna megkérdezni tőlük, hogy miért indultak, mi a programjuk, hogyan gyűjtötték az aláírásokat, és mit lehet tudni a két pártról, mely jelöltjei, de Szimandl Tamás határozottan közölte, hogy nem nyilatkoznak. Korábban a Blikknek azt mondta, hogy még nincs kiforrva a programja és azért nem nyilatkozik a sajtónak, mert joga van hozzá. Facebook profilján a családi képek mellett csak Fidesz ellenes megosztást találtunk.

A Szimandl Tamás által képviselte Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek pártjáról, azaz a Medetéről annyit lehet tudni, hogy a párt székhelye egy nyíregyházi panellakásba van bejegyezve. Oda, mely tulajdonosa, a pártelnök Mihály Viktória. A Medete jelöltjeihez feltűnően nagy arányban társulnak a Szabolcs megyei Ófehértóra bejegyzett Családok Pártja jelöltjei. A makói-vásárhelyi választókerületben ez a jelölt Szimandl János, Szimandl Tamás édesapja. Az már csak hab a történeten, hogy Tamás felesége, Szimandlné Nagy Ibolya a szociális kártya bevezetésről elhíresült volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt alapította Összefogás Párt képviselőjelöltje.
A Választási Iroda honlapján található információk szerint a Medete 78, a Családok Pártja 77, az Összefogás Párt 88 körzetben próbált jelöltet állítani. De közben a pártok semmilyen kampánytevékenységet nem folytatnak. A 2013-ban elfogadott kampányfinanszírozási törvény értelmében azonban a 106 egyéni választókerületben induló jelöltek 1 millió forintot kapnak az államtól a kampányköltségeik fedezésére (ennyi jelöltet eddig csak a Fidesz-KDNP állított) , ha pedig az adott párt országos listát is tudott állítani, akkor a jelöltek számának függvényében akár további 597 millió forintot is felvehet. Az összeget azonban vissza kell fizetni, ha a párt nem éri el a választáson az 1 százalékot, egyéni jelöltje pedig a 2 százalékot. Csakhogy ezt ki lehet játszani. Csak vagyontalan embereket kell betenni a párvezetésbe. Az adóhivatal máris hoppon marad.

A jelenlegi helyzet szerint a vásárhelyi-makói választókörzet országgyűlési képviselőjelöltjei:

1. Lázár János – Fidesz – KDNP
2. Szimandlné Nagy Ibolya – Összefogás Párt
3. Szimandl János – Családok Pártja
4. Rója István – MSZP-PM
5. Kiss Attila – Jobbik
6. Pongrácz Gergely – LMP
7. Farkas Tamás – Magyar Kétfarkú Kutyapárt
8. Szimandl Tamás – Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja
9. Nagy Gyula Imréné – Magyar Munkáspárt
10. Kaszab Zsolt – Sportos és Egészséges Magyarországért Párt
11. Jakab Tamás – Momentum Mozgalom