Makó Színes

33 kispap látogatott Makóra

Elöljáróikkal együtt látogatott Makóra 33 görögkatolikus papnövendék a hétvégén. A különleges alkalmon a helyi hívekkel együtt végezték a Szent Liturgiát és így még ünnepélyesebbé tették a nagyböjti készületet.

Szabó Anita – Makó

– Az elődöm, Janka György atya fiai pedagógusként, és veje rektorként, aktív szerepet vállalnak a papnevelésben. Ezen a hétvégén, Szegeden volt az országos kispaptalálkozó, amelynek keretében, részben a helyi kötődések miatt, Makóra is ellátogattak a görögkatolikus résztvevők – tájékoztatott Biró István parókus. Tőle tudjuk, hogy az esemény különlegességét az adja, hogy az elöljárók végzik majd a szertartást és a kispapok az ének szolgálatot, ministrálást és felolvasást. Így a makóiak lesznek a vendégek, akik bekapcsolódnak a Szent Liturgiába, ami ünnepélyesebb és hosszabb az általában szokásosnál. Ezt évente tízszer végzik, a felét az öt nagyböjti vasárnapon, avatott be a rítus hátterébe Biró atya, aki jó érzésekkel gondol vissza saját szeminarista éveire. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a fiatalok lássák, milyen egy közösség élete, főként Makón, távol az anyaegyháztól. – Emellett a maihoz hasonló alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy a jelen papsága lássa, kik veszik majd át a helyüket. Természetesen a találkozások felemelőek és izgalmasak is, hiszen a tudományok kissé messzebb vihetnek a valóságtól, míg a személyesség közelebb hoz és reális képet ad – értékelt a parókus.

Az elmondottakat erősítette meg Polyák Imre spirituális is. – Ez az időszak a fiatalok életében a tanítványságé. A szeminárium belső, zárt közegéből az ilyen eseményeken van mód kitekinteni. És azt is szeretnénk, ha ez az ősi egyházközség azt érezné, hogy nincs egyedül – fejezte ki örömét a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet lelki vezetője. Szép élményként élte meg a hétvége programjait, s benne a makói látogatást Szaplonczay Márk, ötödéves papnövendék is: – Nagy ereje van ezeknek a találkozásoknak. Pénteken kétszáz kispap végezte együtt a keresztutat, ami rendkívül megerősítő volt nem csak számunkra, de úgy gondolom, a híveknek is. Bízom abban, hogy a jelenlétünkkel tudunk adni valamit most a makói közösségnek is.

navigate_before
navigate_next