Hírek Kiemelt hírek Térség

A szűrés akkor is fontos, ha látszólag nincs probléma

A szűrővizsgálatok fontosságáról, illetve a vastagbéldaganat kialakulásáról és kezeléséről tartott előadást Góg Csaba osztályvezető főorvos Csanádpalotán. A kórházzal kapcsolatos kérdésekben Nagy Jenő makói telephely-igazgató főorvos és Kallai Árpád főigazgató segített.

Kiss Dániel – Csanádpalota

– Amikor észlelnek valamit, akkor már baj van. Ezeket a betegségeket olyan stádiumban kellene felfedezni, mikor még nem jön a beteg semmilyen panasszal – mondta el Góg Csaba. Hozzátette, hogy a vastagbéldaganat népegészségügyi probléma, ráadásul Magyarország vezeti az európai listát, mind gyakoriságában, mind elhalálozásban. Ez ellen pedig legfőképpen a szűrővizsgálatokkal lehet és kell is tenni. Sajnos bőven van még feladat ezen a téren, ezért is bír kiemelt jelentőséggel a tájékoztatás és a felvilágosítás.

Mint elhangzott, a betegség kialakulásában a genetika is közrejátszik, de a nem megfelelő, rostszegény étkezés, illetve a vörös és grillezett húsok fogyasztása is. Az osztályvezető főorvos továbbá elmondta: a legfontosabb, hogy ne féljünk a szűrővizsgálatoktól, hiszen életet menthetnek.

– Az ilyesféle egészségügyi fórumnak sokféle funkciója van. Jómagam igyekeztem mindig fürkészni a lakosságnak azokat a problémáit, véleményét, kérdéseit, amelyek a kórház működését javítják. Az volt a tapasztalatom ezeknek a látogatásoknak a során, hogy bizonyos szakmai kérdések – még ha laikus módon is – kifejezetten érdeklik a lakosságot. Ezért döntöttem úgy, azon túl, hogy megkérdezem a véleményüket a kórház működéséről, megpróbáljuk az igényeiket kielégíteni úgy is, hogy egy-egy témában egy rövid, közérthető szakmai előadást tartunk – foglalta össze Kallai Árpád.

Példaként említette a Maroslelén a szív- és érrendszeri betegségekről tartott előadást, illetve a pénteki csanádpalotai alkalmat is. Ezek a betegségek széles körben érinthetik a lakosságot, ezért is nagyon fontos az alapos ismeretük – tette hozzá a főigazgató.

Góg Csaba után ő a közönség hölgy tagjait szólította meg, és hívta fel a figyelmet az emlők ellenőrzésének fontosságára: egy fantomeszközön próbálhatták ki a résztvevők, hogy miként tapintható ki a csomó. Hozzátette, hogy érdeklődtek már az újraélesztésről is, így annak elsajátítására is lesz lehetőség a közeljövőben.