Kiemelt hírek Makó Színes

Mi legyek, ha nagy leszek?

A kérdés megválaszolásához kaptak ma szempontokat a felsős diákok, pályaorientációs nap keretében a SZIGNUM-ban. Az alkalmon a szakember tájékoztatása mellett, szakmákat ajánlottak a továbbtanulás előtt állóknak, szülők meséltek hivatásukról és volt diákok számoltak be közép- és főiskolai élményeikről.

Szabó Anita – Makó

Első alkalommal rendezett pályaorientációs délelőttöt a makói Szent István Egyházi Általános Iskola. A program célja elsősorban az érdeklődés felkeltése és a tanácsadás volt. – Rendelet határoz arról, hogy tartanunk kell egy ilyen alkalmat a tanévben. Ez összhangban van az intézményünk gyakorlatával is, mert rendszeresen tart a végzőseink számára szakember a témában egyéni konzultációkat és közös előadásokat is. Most úgy döntöttünk, kibővítjük ezt a lehetőséget tartalmában és résztvevőit tekintve is – tájékoztatott Horváth János igazgató a szombati, tanítás nélküli munkanapjukról. A vezető úgy látja, szükség van az ilyen jellegű programokra, hasznos tanácsokat és hiteles példát kaphatnak a tanulók, akiknek így szélesedik a látókörük és esetleg új szempontokat is mérlegelhetnek a későbbi választásuknál. Ezt erősítette meg az esemény szakmai vezetője, Széllné Dobi Katalin is. A szakember egy általános tájékoztatóban hívta fel a figyelmet a terület hasznos információira. – Az a legfontosabb, hogy az elképzelések és a realitás összhangban legyenek. Ez viszont csak helyes önismerettel lehetséges, amiben segítenünk kell a fiatalokat visszajelzésekkel – emelte ki, majd hozzátette, a képzési lehetőségek közül is csak úgy tud valaki jól választani, ha ismeri azokat.

A hasznos tudnivalók mellett a gyakorlat oldaláról is megközelítették a napon a továbbtanulás témakörét a szervezők. A SZIGNUM öregdiákjai közül Hrubák András számolt be közép- és főiskolai élményeiről és munkájáról. Az informatikusként dolgozó fiatalember úgy gondolja, sikerült megtalálnia élete hivatását, amihez egykori alma materében is kapott impulzusokat. Tájékozódni kell, tapasztalatokat gyűjteni és mérlegelni a lehetőségeket – tanácsolta a hallgatóságnak. Könyvelő szakmájáról beszélt Lévai Tünde szülő, aki azért vállalta a szereplést, mert két kamasz édesanyjaként tisztában van a pályaválasztáskor felmerülő kérdésekkel. – Támogatni kell a gyerekeket és engedni őket kibontakozni. Segíteni abban, hogy az érdeklődésüknek megfelelően határozzák meg az általános iskola utáni lépéseiket és megtalálják azt a munkát, amit szívvel-lélekkel tudnak végezni – hangsúlyozta. A diákok még ízelítőt kaptak a kereskedelem, a logisztika, a turisztika, a gépészet és a mezőgazdaság területeiről is, kiscsoportos foglalkozások keretében.

Mivel kéttannyelvű iskoláról van szó, az intézmény lektora, Leo Langlois angolul társalgott tanítványaival az amerikai oktatási rendszerről. A délelőtt teljesen interaktív volt, eredményességét pedig majd a jövőbeli sikeres felvételik száma igazolja majd. Ebben, mint az intézményvezetőtől megtudtuk, a SZIGNUM jól áll, tanulóik szinte kivétel nélkül az első helyen megjelölt helyekre kerülnek be.

navigate_before
navigate_next

One Response

Comments are closed.