Hírek Kiemelt hírek Makó

Vona Gábor: két X-et akarunk

Nem tárgyal senkivel, és nem lép vissza senki javára a Jobbik, mondta el Makón a párt elnöke. Vona Gábor azt kérte a közönségtől, hogy a választókerületben mindkét voksukat rájuk tegyék.

Nagy Szabolcs – Makó

A vártnál talán egy kicsit visszafogottabb beszédet mondott Makón a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Vona Gábor hangsúlyozta, ő minden este tiszta lelkiismerettel fekszik le, nem igazak azok a vádak, amiket az elmúlt években ráaggattak.

Többször kiemelte azt is, ma Magyarországon kizárólag pártja a kormányváltó erő, nem lehet fogást találni rajtuk, ezért a választókerületben is arra kérte a résztvevőket, mindkét szavazatukat a Jobbikra adják, vagyis taktikai szavazás helyett mindkét voksukat mellettük húzzák be.

Legfontosabb problémaként Vona Gábor a kivándorlást említette, a kerítés mellé pedig határőrséget telepítenének, mert a haza megvédése alapfeladat.

A fórumon szóba került Lázár János Bécsben készült, bevándorlókról szóló videója, az ezzel kapcsolatos kérdést azonban kicsit kikerülte a Jobbik elnöke. A Tv2 riportere ugyanis azt kérdezte tőle, hogy Vona Gábor most miért kért bocsánatot az osztrákoktól, mikor néhány évvel ezelőtt még a párt szimpatizánsai tüntettek és gázspray-t osztogattak ugyanott.

Vona Gábor szerint bár nem változott az óta sem a bevándorlás helyzete Bécsben, abból az akcióból nem lett diplomáciai botrány. A videón látszik, hogy akkor ellenük is tüntettek, a Jobbik elnöke most mégis azt mondta, a bocsánatkérés emberi dolog, észre kell venni azt, hogy ha meg is van a véleményünk valamiről egy-egy kérdésben, nem biztos, hogy ország-világ előtt ki kell kiabálni.

A „diplomáciai botrányról” azért Sebastian Kurz sokkal finomabban fogalmazott. Az osztrák államfő kiemelte, hogy “fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy imitt-amott problémák vannak, amiről beszélnünk kell”.