Kék hírek Kiemelt hírek Térség

Terrorizmus finanszírozása miatt javasolták előzetes letartóztatásukat

A Csongrád Megyei Főügyészség a ma indítványozta a nyomozási bírónál, hogy rendelje el egy férfi és egy nő előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel.

A megalapozott gyanú szerint a férfi és a nő 2009-ben, illetőleg 2010-ben önkéntesen csatlakoztak egy szervezethez, amely a vonatkozó nemzetközi szerződések és egyezmények szerint terrorista szervezetnek minősül. A gyanú szerint a terrorista szervezet tagjaként mindketten 2010 és 2014 között a szervezet érdekében Irakban logisztikai tevékenységet végeztek, katonai kiképzésben részesültek, és a terrorszervezet tevékenységét egyéb módon támogatták. A gyanúsítottak a röszkei tranzitzónában nyújtottak be menedékkérelmet, amelyet a hatóságok elutasítottak.

A terrorizmus finanszírozásának bűntette miatt indult eljárást, figyelemmel arra, hogy az elkövetők nem magyar állampolgárok, valamint a bűncselekményt nem Magyarország területén valósították meg, a legfőbb ügyész rendelte el.

Figyelemmel a gyanúsítottak személyi körülményeire, személyazonosságuk tisztázatlanságára, és az általuk eddig közölt adatok ellentmondásosságára, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének.

A főügyészség mindezekre figyelemmel a mai napon indítványt tett mindkét gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelésére. Az indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a ma dönt – közölte az ügyészség.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban közölte, a magát iráni, illetve török állampolgárnak valló két ember szabályos menedékkérelmet nyújtott be, várták annak elbírálását, aközben azonosították őket. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a röszkei tranzitzónából szerdán állította elő a gyanúsítottakat, ellenük a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytatja a nyomozást.