Belföld Hírek

Közel 40 százalékkal emelkedik a felsőoktatási szociális ösztöndíjakra fordítható keret

Mintegy 40 százalékkal emelkedik a felsőoktatási szociális ösztöndíjakra fordítható keret szeptembertől – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. A tárcavezető megállapodást írt alá a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a szervezet Jövőkép programjáról.

MTI

Balog Zoltán elmondta: mostantól évi plusz 2 milliárd forintot fordítanak szociális ösztöndíjakra. Míg eddig 4,2 milliárd jutott ilyen juttatásokra, ezentúl mintegy 6,2 milliárd forintot költenek rá. Hozzátette: ennek a forrását már az idei évi költségvetésben megteremtik.

A miniszter úgy fogalmazott: azt szeretnék, ha Magyarországon egyszerre lenne versenyképes a felsőoktatás, illetve a hallgatók éreznék, hogy a magyar adófizetők támogatják a tanulmányaikat.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke azt mondta: 20-30 ezer fiatal életére lehet közvetlen hatással a juttatások emelése. Felidézte: fél éve indították a hallgatói konzultációsorozatot, és ennek eredményeként több mint 160 problémát gyűjtöttek össze, amiről azt gondolják, foglalkozni kell vele. Ezután kezdődtek a tárgyalások a tárcával, és már az első hónapok után látták, több államtitkárságot érintenek a kérdések – mondta. Kiemelte: új felvetések is megfogalmazódtak, többek között a családbarát felsőoktatás kapcsán. Átfogó jelentést készítettek, több mint 100 intézkedést fogalmaztak meg a fiatalok helyzetének javítása érdekében. A mai megállapodás a kiemelten fontos kérdésekre terjed ki.