Kiemelt hírek Makó Térség

Nem Róján áll, hogy jelölt marad vagy visszalép

Rója István maga nem lép vissza egyetlen másik országgyűlési képviselőjelölt javára sem, de mint a vele és Buzás Péter makói pártelnökkel való beszélgetésünkből kiderült, ez ügyben nem Makón, hanem a fővárosi pártközpontban születhet döntés.

Korom András – Makó
Egymásnak ellentmondó fel-, majd eltűnő Facebook bejegyzések, nyilatkozatok teszik képlékennyé, hogy lesz-e ellenzéki, azaz jelen esetben jobbikos és szocialista összefogás a makói-vásárhelyi választókörzetben az április 8-i országgyűlési képviselő-választás előtt. Ugyanis hiába van jelenleg 14 jelölt, közölük valószínűleg csak hárman (Kiss Attila (Jobbik), Lázár János (Fidesz-KDNP) és Rója István (MSZP-Párbeszéd) rúgnak igazán labdába. Maga Rója István is ellentmondásosan nyilatkozott erről eddig, ezért megkérdeztük a tegnapi makói nők napja rendezvényén ki mondja ki a végső szót a visszalépéssel kapcsolatban, ő, vagy az országos elnökség ha létrejön a megállapodás az MSZP és a Jobbik között?
– Én mint egyszerű ember vállaltam valamit, egy közösség kért fel, ezért önhatalmúan magamtól nem tartanám elegánsnak hirtelen eldönteni. A nagypolitikának kell ezt meggondolnia, Ha meg tudnak egyezni, hasznosnak találom, hogy a kormányváltás érdekében egy jelölt legyen Lázárral szemben. Hogy ez az egy jelölt ki legyen, arról most nem tudok mit mondani.
De hallgassa meg Rója Istvánt:

Buzás Péter párt helyi elnöke szerint is a választás maximum három jelölt közt dől el.
– Ennek a versenyfutásnak a mi reményeink szerint hasonló eredménye lesz, mint Kész Zoltán esetében volt (aki Veszprémben független jelöltként legyőzte a Fidesz jelöltjét, s ezzel véget vetett a kormánypárt kétharmados parlamenti többségének – a szerk.). Azt gondoljuk, hogy az eddigi képviselő és pártja – utalt Lázár Jánosra – rendkívül komoly erőt képvisel, ezt a vásárhelyi választás megmutatta, de egyúttal megmutatta a korlátait is. De komoly tábora van a másik jobboldali pártnak és itt vagyunk mi. Ha a választók tudják, hogy hová tegyék a szavazatukat, akkor a három párt közt egyharmad/egyharmados arány alakulhat ki. Rója Istvánt nem véletlenül indítottuk a baloldal jelöltjeként. Ő sokkal több mindenkit képvisel, mint akik konkrétan jelölik. Az MSZP ebben a helyzetben nem fogadhatott be harmadik pártot, mert akkor baj lenne a 15 százalékos küszöbbel. A folyamat, úgy gondolom, most nekünk kedvez – mondta. Ő is megerősítette, hogy Rója István esetleges visszaléptetéséről nem Makón születhet döntés. De hallgassa csak meg Buzás Pétert: