Hírek Kiemelt hírek Makó

Márciusban elindulhat az Ipari park bővítésének közbeszerzési eljárása

Több lépésben segíti a város a vállalkozókat és a befektetőket, ennek egy fontos állomása az Ipari park bővítése. A 107 hektáros ipari terület kiépítése négyszázmillió forintos támogatásból jöhet létre.

Kiss Dániel – Makó

– Makó város önkormányzata megélhetést biztosító és befektetőbarát város építését tűzte ki célul 2014-ben, 2015-ben erre vonatkozóan gazdasági programot is összeállított – mondta el Farkas Éva Erzsébet polgármester. Hozzátette, hogy a cél a vállalkozások minél szélesebb körű támogatása, erre vonatkozóan három irányt indítottak el: egyrészt az infrastrukturális fejlesztések elérését, másrészt a működéshez, fenntartáshoz szükséges támogatási rendszer bővítését, harmadrészt pedig a marketing megjelenés kapcsán különböző események elindítását.

Az Ipari park bővítésére két részletben nyújtottak be TOP-os pályázatot: összesen négyszázmillió forintot kapott erre az önkormányzat. További fejlesztés a csipkesori üzletsor felújítása, amely nettó 280 millió forintból szépülhet meg. A legnagyobb beruházás, amely elsősorban a turisztikát érinti, a fürdő bővítése, erre 9,5 milliárd forint támogatást kapott a város. A támogatások mellett önkormányzati szinten is segítik a vállalkozókat: az üzlethelyiségek bérleti díját 20 százalékkal csökkentették. A mezőgazdaságban dolgozókat is segíti a város, illetve a marketing megjelenésben is támogatja a vállalkozókat az önkormányzat.

– Nagy öröm számomra, hogy pont ebben az évben, amikor az önkormányzat a 2018-as évet a Vállalkozók évének tekinti, ez alkalomból lesz megteremtve a lehetőség az Ipari parkban, hogy a kisebb vállalkozások pályázzanak, hogy területeket tudjanak birtokba venni – mondta el Tóth István, a Vállalkozók Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy ez azért is fontos, mivel a város helyett az Ipari parkban tudnak működni, és így a lakosságot sem zavarják. Továbbá a rendezvények mellett szeretnének olyan helyet kialakítani, ahol a vállalkozók be tudják mutatni Makó értékeit és termékeiket.

A tervező, Moldován Attila bemutatta a terveket: az Ipari park a legmodernebb, energia hatékony LED-es közvilágítási oszlopokkal, zárt csapadékvíz-csatornával, illetve körvezetékes ivóvízrendszerrel, szennyvízcsatornával, hírközlési kábelek nyomvonalával és zöld területtel is el lesz látva. Az utak szélességükben és kialakításukban is a nagy forgalmú utak pályaszerkezetét fogják idézni.