Belföld Hírek Kiemelt hírek

Lázár: a magyar termőföld maradjon magyar kézben

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón többek között beszámolt a téli rezsicsökkenésről, a bécsi videójának utóéletéről és az Európai Bíróság zsebszerződésekre vonatkozó döntéséről is. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar termőföldek a kezünkben kell maradniuk.

MH – MTI

A gázzal fűtők és a távfűtéses háztartások számláján is jóváírnak 12 ezer forintot a második negyedévben, emellett megemelik a szociális tűzifa-támogatását – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Térségünk országgyűlési képviselője megerősítette továbbá, hogy ismét 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok, amit a gazdasági eredmények tesznek lehetővé. Az intézkedés összértéke mintegy 30 milliárd forint, az utalványokat pedig a következő hetekben kézbesíti a Magyar Posta.

– Többgenerációs országban gondolkodunk, ahol mindenki felelős mindenkiért – fogalmazott Lázár János. Arról is beszélt, hogy ha a Fidesz-KDNP ismét bizalmat kap a parlamenti választáson, megmarad a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, ellenkező esetben ennek a sorsa is más lehet.

Lázár János – reagálva az Európai Bíróság zsebszerződésekre vonatkozó döntésére – azt is hangoztatta: a kormány elkötelezett abban, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon. Mint ismertette, a testület szerint a hatályos magyar jogszabály nem felel meg az európai jognak.

– Itt egy csatát veszítettünk – mondta, jelezve: a bírósági döntés megnyitná a kaput a külföldiek magyarországi földszerzése és a földspekuláció előtt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a bíróság döntését betartják, ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelésügyi minisztert, minden jogalkotási eszközzel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldhöz jussanak. 2010-ben 600 ezer hektár volt veszélyben, az azóta meghozott törvények ezt nyolc éven át meg tudták védeni – mutatott rá, az egyetlen olyan hiteles politikai erőnek nevezve a kormánypártokat, amelyek képesek ennek a védelemnek a megteremtésére. A következő évek nagy kérdésének nevezte, hogy Magyarországon a külföldiek szerezhetnek-e földet.

Az Európai Bizottság országjelentését a miniszter úgy kommentálta: a brüsszeli testület rosszul teszi, hogy beavatkozik a magyar választási kampányba. A kormány barátságtalannak tartja, hogy a kampány kellős közepén az Európai Bizottság egy politikai állásfoglalást tesz közzé, ráadásul a jelentést író szakértők a Fidesz politikai ellenfelei – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP-Párbeszéd a parlament összehívását követelte a 13. havi nyugdíj és a rezsicsökkentés érdekében, a miniszter úgy fogalmazott: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje annak a kormánynak volt tanácsadója, amely megszüntette a 13. havi nyugdíjat, ezért a kezdeményezése nem hiteles, ahogyan a rezsicsökkentésre vonatkozó sem, 2010 előtt ugyanis nem volt energiaár-csökkentés.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával. Elmondása szerint osztrák kollégájával egy jó hangulatú beszélgetésben tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett keddi magánlátogatása nem érinti a kétoldalú osztrák-magyar kapcsolatokat, amelyek annyira javulnak, hogy nincs, ami ezt el tudná rontani. A magyar kormány abban érdekelt, hogy a kapcsolatok a következő időszakban is érdemben javuljanak – tette hozzá.

A miniszter elmondta, még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen. Beszámolt arról is, hogy nincs lehetőség egységes uniós álláspontra az ENSZ globális bevándorlási javaslatcsomagjáról, amely megnyitná a magyar határokat és megteremtené a bevándorlás megszervezését. A világszervezet előtt két dokumentum van – magyarázta Lázár János, kifejtve: egyetértés van abban, hogy mi legyen a menekültekkel, és Magyarország minden nemzetközi konvenciót betart, ugyanakkor nincs egyetértés a gazdasági bevándorlók ügyében. Az ENSZ zászlajára tűzte a migráció megszervezését, megfosztaná az országokat attól, hogy meghatározza, kik éljenek ott és ellehetetlenítené a határvédelmi kötelezettséget.

A magyar álláspont szerint ez káros, mindenkinek joga van békében és biztonságban ott élni, ahová született – erősítette meg.

A gazdasági adatokról szólva azt mondta: ha a kvótákat végre kell hajtani, akkor azokat a forrásokat, amelyek nyugdíjemelésre, gyermekétkeztetésre, rászorulók támogatására fordítanak, a migránsok ellátásra kell biztosítani.

Borítókép: MTI Fotó/Balogh Zoltán