Hírek Kiemelt hírek Térség

És akkor Márki-Zay Péter elővette a diktafont

Hódmezővásárhely korábbi aljegyzőjével készített interjút aVásárhely24. Végh Ibolya válaszai már csak azért is érdekesek, mert Márki-Zay Péter kizárólag arra építette fel a kampányát, hogy az országban, így Hódmezővásárhelyen is diktatúra van. Úgy tűnik nem csak kampányolni szeret ezzel, hanem alkalmazni is.

MH – Összeállítás

V24: – Kedden megszűnt a munkaviszonya a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál, ahol 1990 óta dolgozott. Márki-Zay Péter mellett ült a szombati díszközgyűlésen, amit nemcsak aljegyzőként, hanem – többek csodálkozására – konferansziéként is levezetett. Mit rontott el két nap alatt?
Végh Ibolya: – Hétfőn munkaidő után polgármester úr négyszemközt közölte velem, hogy nem bízik a munkámban, mert én megengedhetetlen módon politizáltam a szombati közgyűlésen. A beszédében ugyanis azt állította, csak a hivatalba lépésekor lett számára tiszta, hogy a város milyen mértékben eladósodott. Szerinte ezt a vásárhelyiek eddig nem tudták, ő hozta nyilvánosságra munkába állását követően. Mint felelős aljegyző jeleztem neki, hogy a város költségvetése már február 7-én kikerült az internetre, azóta bárki megnézheti a város honlapján. Továbbá az eladósodottságról annyit mondtam neki, hogy a 23 milliárdos költségvetési főösszegnek a 2 százalékát sem éri el a város adósságállománya. Tulajdonképpen ez nem hitel, hanem egy részletfizetés, ami több éven keresztül tart: 2030-ig kell megfizetnünk azt a 3,8 milliárd forintot, amit ő 5 milliárdosnak emleget.

V24: –Tehát a politizálás annyi volt, hogy ön, mint aljegyző korrigálta Márki-Zay két tévedését?
Végh Ibolya: – Pontosítok: csúsztatását. Igen, ő ezt politizálásnak minősítette. Mivel a költségvetés elkészítése és annak publikálása a város honlapján a polgármesteri hivatal feladata, úgy éreztem, hogy ő ezzel a hivatalt akarja támadni és a dolgozókat akarja minősíteni. Sajnos, Márki-Zay Péter már az ünnepi beszédében sem mondott igazat.

Vásárhely24: -Azt hallani a városban, hogy az új polgármester diktafont hord magával, rögzíti a beszélgetéseket. Látott diktafont nála?
Végh Ibolya:
 Oh, igen! Ahogy a kollégámmal ültünk a polgármester szobájában, egyszer Márki-Zay Péter szórakozottan benyúlt a zsebébe és kivett egy diktafont. Ránk nézett, majd azt mondta: észre sem vettem, hogy ez meg be van kapcsolva. Egyébként az asztalára mindig ki van téve a diktafon. Bekapcsolja, amikor kimegy a folyósóra, hogy így beszélgessen az emberekkel. A megbeszéléseinken mindent felírt egy füzetbe, úgy, hogy mellette diktafonon is rögzíti a beszélgetést. Azon sem lepődnék meg ha összevagdosott felvételekkel állna elő.

V24: – Térjünk vissza a munkaviszonya megszüntetéshez! Hogyan közölte önnel Márki-Zay, hogy nem tart igényt a munkájára?
Végh Ibolya: – Először megfenyegetett, pszichés nyomás alá helyezett kényszerített arra, ha nem közös megegyezéssel szüntetjük meg a munkaviszonyomat, akkor ő bizalomvesztés címszóval azonnali hatállyal felmond nekem. A másik választásom az volt, hogy közös megegyezéssel megyek el, ebben az esetben ad nekem 2 hónap felmentési időt, amire az átlag bérem jár és 4 havi végkielégítést, ami közös megegyezés esetén jutalomként értelmezendő. A felmentési idő teljes tartamára mentesít a munkavégzés alól. Azt kérte, hogy másnap már be se menjek a hivatalba, sőt már aznap az irodámba se menjek vissza. Jeleztem neki, hogy ez bajos lesz, ugyanis aznap délután 6-kor kezdődött a választási bizottság ülése, ahol kisorsolták a jelöltek sorrendjét a szavazólapon. Főjegyző asszony betegsége miatt én voltam a Helyi Választási Iroda vezetője. Kedden délelőtt közöltem vele, hogy nem tartok igényt a két hónap felmentési időre, hanem azonnali hatállyal szüntessük meg a munkaviszonyomat.

V24: – Miért? Ilyen gyorsan talált munkát?
Végh Ibolya: – Hétfőn futótűzként terjedt a hír, és már este több munkaajánlatot kaptam.

V24: – Milyenek voltak az eligazítások a hivatalban? A polgármester milyen célokat és feladatokat tűzött ki önök elé?
Végh Ibolya: – Megválasztását követően már hétfőn bejött a hivatalba: találkozott a főjegyző asszonnyal és Kószó Péter alpolgármester úrral. Mindkettőjüknek felajánlotta az együttműködést, de Kószó úr szerint olyan politikai ellentét van közöttük, hogy elképzelhetetlen a közös munka. Polgármester úr múlt csütörtökön, március 1-jén tartott egy összapparátusi értekezletet, ahol bemutatkozott a hivatal dolgozóinak. Azt vártuk, hogy iránymutatást ad a munkánkhoz, a programjáról vagy az elvárásairól fog beszélni, ehelyett bemutatta nekünk Márki-Zay Pétert, majd a családjáról mesélt. Egészen különös részleteket is megtudtunk hetedik gyermeke, Palika születéséről. Döbbenettel hallgattuk végig. Akkor hangzott el, hogy aki ebben a hivatalban hazudik, az nem dolgozhat ott. Szerintem ez a polgármesterre is vonatkozik, így Márki-Zay Péternek már nem kellene ebben a hivatalban dolgoznia.

V24:  – A díszközgyűlésen az új polgármester közölte, hogy a közgyűlés csak másodlagos hatalom, ha egyáltalán hatalom. Mert, – tudjuk – a víz az úr. Nem érezte, hogy figyelmeztetnie kellene az új polgármestert: ilyet nem mondunk egy demokráciában?
Végh Ibolya: – Nagyon sok mindent mondott, ami mélyen megdöbbentett engem. Ebből is látszik, hogy Márki-Zay Péter teljesen felkészületlen. Ha valaki egy város vezetésére készül, először is elolvassa a költségvetést. Meggyőződik a számokról, mielőtt ígérgetni kezd a város lakóinak. Most úgy akar visszatáncolni az építményadós ígéretéből, hogy azt állítja: a város eladósodott. A programjából a mai napig nem tudunk semmit. Csak légből kapott ígérgetései voltak, amiből szeretne úgy visszatáncolni, hogy ne sérüljön a szavazóbázisa. Aki polgármesterként azt állítja, hogy az önkormányzat közgyűlése másodlagos hatalom óriási szereptévesztésben van. Nem császárt választottak február 25-én!

V24:  Milyen a hangulat a polgármesteri hivatalban? Az új polgármester szerint senkinek nem kell félnie.
Végh Ibolya: – Rettenetesen rossz a légkör a hivatalban: mindenki félti az egzisztenciáját. Az eddig egységes Polgármesteri Hivatal szétszakadni látszik. A szocialista Botka László emberei megszállták a hivatalt, és tegnap erősítésként megérkezett az esztergomi mártír, Tétényi Éva, és a NAV bukott munkatársa Horváth András is. Csupa sértett, bosszúra éhes támogató, akik most végre meg akarják mutatni. A város összes szerződését kikérték, hogy egy „szakértői” csoport átvizsgálja ezeket az iratokat. Ebben a munkacsoportban olyanok vannak, mint a Jobbik helyi elnöke, a párt önkormányzati képviselője és Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő is lejött egy munkatársával Budapestről. A szegedi polgármesteri hivatal ügyvédi irodájának munkatársai vizslatják a szerződéseket, hogy április 8-ig valami balhét robbanthassanak ki. Azt akarják bizonyítani a szocialista városvezetés és a Jobbik emberei, hogy Vásárhelyen minden szabálytalanul ment, a köztisztviselők pedig korruptak. Nagyon gyors tempóban kell dolgozniuk, hogy az áprilisi választások előtt kreáljanak valami ügyet, hogy folytathassák a sárdobálást.

Polgármester úr hivatalba lépése óta folyamatosan zsíros megbízási szerződéseket köt „tanácsadóival”, és hogy ennek meglegyen a fedezete 53 köztisztviselő bérét csökkentette március 1-jei hatállyal. Megjegyzem, ugyanezen a napon mondta el az összapparátusi értekezleten, hogy senkinek nincs félnivalója, és hogy emelkedni fognak a bérek. Ennyit igazmondó polgármesterünkről…

A másik probléma, hogy az emberek nem tudják, hogy mit csináljanak. Főjegyző asszony sajnos beteg, én igazat szóltam, mennem kellett, az SZMSZ szerint most a jogi iroda vezetője látja el a jegyzői feladatokat. Nincsenek vezetői értekezletek, a polgármester, akinek az ügyeket irányítania kellene kizárólag politizál, és országos politikai álmokat kerget. Budapestre jár, miközben „tanácsadói” a Hivatalt kutatják.

Most még működik a Hivatal, de már csak a lendület viszi előre. Félő, hogy a vezetők és azok a kulcsfontosságú emberek akiknek lecsökkentette a bérét elhagyják a Hivatalt. Ők bármikor felállhatnak és azonnal el is tudnának helyezkedni. Na akkor fog összeomlani az egész rendszer.

V24:  A városban több jelentős projekt fut. Veszélyben vannak ezek a fejlesztések?
Végh Ibolya: – A polgármester úr a legnagyobb projektjeink kivitelezői ellen hirdetett harcot, akik most tanácstalanok. Én már érzékelem a megtorpanást, de bízom benne, hogy lesz idő tárgyalni és békét kötni velük, ha valóban a város fejlődése a fontos.

Egyébként meg vagyok arról győződve, hogy az új polgármesternek elképzelése sincs arról, hogyan kell az államigazgatásban mozogni. Márki-Zay Péter semmiért nem hajlandó felelősséget vállalni. Például hivatalba lépésekor sok hó esett. Ki kellett írni a város honlapjára, hogy a hó eltakarításáért Kovács Pál a felelős. Kovács Pál nem az önkormányzat alkalmazottja, annak a cégnek a dolgozója, akivel szerződésben áll a hivatal. Bármilyen feladat adódik, egy köztisztviselőt kell írni, mint felelőst. Ő azonban semmiért nem felelős. Emellett döntésképtelen, semmit nem ír alá. Amikor megnyílt a közmunkaprogram, és be kellett volna nyújtani a kérelmet, öt napig nem volt hajlandó aláírni, mert nem ért rá. Ennyit a nagy gondoskodó polgármesterről! Márki-Zay Péter nagyon szeret beszélni, és akkor nyugodt, ha rivaldafényben állhat és rajongók veszik körül. A hétköznapokról azonban fogalma sincs: miként kell egy várost működtetni, a Hivatalt irányítani, hogyan kell a beruházásokat levezényelni. Sajnos, ilyen hétköznapi dolgokkal még nem volt ideje foglalkozni. Csakhogy az idő telik, a becsület meg fogy, ahogy a közmondásból ismerjük.

V24:  Többen Rapcsák-puccs időszakához hasonlítják a Márki-Zay jelenséget. Megáll ez a párhuzam?
Végh Ibolya:  Annak idején Túri Józsefnek és csapatának volt annyi esze, hogy nem nyírták a köztisztviselőket. Ugyanakkor Márki-Zay Péter folyamatosan „gyilkolja” az embereket. A mosolykampány mögött teljesen más arc van: az egész jelenség egy színjáték.

 

Borítókép/Fotó: Jancsovics Klaudia/Vásárhely24

8 Responses

  1. Ez már a proletárdiktatúra,vagy csak még az előszele?

  2. “víz az úr” és ehhez hasonlók. Nekem erről az 1950-s évek eseményei jutottak eszembe .

  3. vett 5 diplomát vagy 22 évig járta az egyetemek padjait? hány éves is? Amerikában külön gépezet működik ahol ha van pénzed vehetsz diplomát főiskolai oklevelet vagy egyéb okmányokat.Szóval ezt túllapozva, vajon miért hagyta ott Kanadát, aztán az USA-t ahol tejbe vajba folyó Kánaán van és jött szélsebesen Magyarországra (azért nem írom hogy haza mert ennek nincs hazája és sem a kölykeinek sem az asszonyának nincs itt helye) Jó lenne ezt is tudni, rábíztak egy egész várost és lehet hogy gyilkos, lehet hogy gazdássági csaló, de lehet hogy fizetett bérenc, senki nem tudja mert itthon nincs a múltjának nyoma.Remélem a hódmezővásárhelyiek elzavarják ha felébredtek téli álmukból a Fideszes képviselők pedig kirúgott munkatársaik iránti szolidaritásból bojkottálják a munkáját ennek a zajos egyénnek.

  4. Aztán hol a felvétel? Írni bármit tud a Fidesz-KDNP maffia hazugság gyár! De annak már csak az agyatlan hülyék hisznek!

  5. Nem véletlenül állította fel az aljegyzőt. A megtiszutulási folyamat elkezdődőtt, egyből jönnek az ajvékolók. Ez ilyen lesz.

  6. Nem tudom elhinni hogy hogy tudnak ennyi hülyeséget leírni. Azt meg végképp nem értem hogy az emberek miért hisznek el mindent. Mindig utána kell nézni a dolgoknak mielőtt ítélkezünk. Az sem világos hogy miért kell az embereket lefizetni.
    Csak hazudozni és kipiszkálni akarják az új polgármestert. A FIDESZ ennyire nem bírja elviselni a vereséget?

Comments are closed.