Emlékszik még arra, amikor Sánta Sándor még nem őszült? És Buzás Péter mosolyára, vagy az iskolások egy évtizeddel ezelőtti hagymaházi fellépésére? És az első Hagymafesztiválra? Ugye már nem annyira? Pedig a városi tévé archívumában megmaradtak azok a műsorok, melyek megőrizték az ezeket is bizonyító felvételeket. A múzeumban most megmentik a tévé archívumát, azaz bedigitalizálják, hogy majd bárki számára elérhetők legyenek.

Korom András – Makó
Ma már nem létező videó formátumokba, VHS, S-VHS, U-Matic kazettákon, illetve DVD lemezeken maradtak fenn az utókornak a Makói Városi Televízió által 1990 és 2001 között sugárzott műsorok, híradók és magazinok.
Aki ezeket annak idején nem látta, az örökre lemaradt róluk, aki pedig látta, az régen elfeledte. Nos, ezt a város történetét megörökítő műsorfolyamot menti ki a József Attila Múzeum számára az eredeti tévés eszközök beszerzésénél bábáskodó Vígh Zoltán és Győrfi József. Mégpedig azzal a céllal, hogy a várostörténet iránt érdeklődők bármelyiket megnézhessék. Persze nem ömlesztve teszik, hanem tematikus sorrendbe gyűjtve, épp a könnyebb kereshetőség érdekében.

Az eredeti analóg kazetták átírásához, nem csak VHS, S-VHS és U-Matic képmagnóra volt szükség (az utóbbit például a Vásárhelyi Városi Televíziótól kapták), de egy laptopra és egy megfelelő minőségű digitalizáló kártyára, illetve a megfelelő méretű merevlemezre is.
A városi tévé egyébként 1995-ben lett önálló intézmény, előtte a városi könyvtárhoz tartozott, s a kezdeti csapat helyi lelkes amatőrökből verbuválódott. Az 1990-es integetős óévbúcsúztatón a stábot Czibolya Kálmán, Szabó Imre, Báló Anikó és Lénárt Vanda bemondók, Szentpéteri István, azaz Balkán, Báló József és Vígh Zoltán alkották. Az 1992-es stábos-integetősön már Kukucska András is ott volt – mondta Vígh Zoltán, aki nem sokkal korábban nézte vissza a réges-régi műsort. Elsőként a híradókat válogatják ki, majd jön a többi műsor.

– A digitalizálásra az EMMI-től minden esztendőben kapott Érdekeltségnövelő támogatás egy részét fordítjuk azaz ebből vásároltuk meg az ehhez a munkához szükséges eszközöket – árulta el Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató. Hozzátette, az így létrejövő adatbázis hozzáférhető lesz annak aki bemegy a múzeumba, egy táblázatban tudja kikeresni, melyik műsorra kíváncsi, majd azt meg is nézheti. Így a város rendszerváltás utáni történelmére kíváncsi kutatók, vagy abból szakdolgozatot írók munkáját könnyíti majd meg.
Egyébként a felvételeken sok minden megmaradt: Vígh Zoltán aki az első Hagymafesztivált, vagy a kiszombori határ megnyitását említette példának.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest