Kiemelt hírek Makó Térség

Pongrácz kihívta Lázárt és Róját

Összesen 27 jelölő szervezet vitt el ajánlóíveket, s valószínűleg gyűjt is aláírásokat a választókerületben. Eddig azonban csak három indulni kívánó vált valóban országgyűlési képviselőjelöltté. Lázár, Pongrácz és Rója. Hétfőn 4-ig lehet leadni az ívet a helyi választási bizottságnak, mely azután dönt az újabb jelöltekről.

Korom András – Makó/Vásárhely

Legalább 500 hiteles aláírást kell összegyűjtenie annak, aki indulni kíván az április 8-i országgyűlési képviselő választáson. Ez kellő buzgalommal nem tűnik nagy munkának, hiszen a makói-vásárhelyi azaz a Csongrád 04-es választókerületben néhány száz híján 101 ezren laknak, közülük 81 ezer 635-en rendelkeznek választójoggal.

Persze a minimálisnál a legtöbben igyekeznek többet is gyűjteni – Lázár Jánosnak egy nap alatt 1300 jött össze – hiszen előfordulhat, hogy az ajánlók rossz személyi számot, vagy lakcímet írtak az ívre.

Egy nap alatt 1300 ajánlást gyűjtött Lázár János – Makó Híradó

A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje ma délután adta le az ajánlási íveket a választási bizottságnak. A testület az adatok ellenőrzését követően holnap dönt arról, hogy Lázár János hivatalosan is jelöltté válhat-e. Ehhez 500 érvényes aláírás elegendő. Lázár János március elsején induló kampánykörútja során a választókörzet mind a 19 településén tart fórumot.

De korábban volt már példa, hogy az aláírások ugyanolyan kézírással szerepeltek a papíroson, vagy más baj volt velük. A választási bizottság ezért érvénytelennek mondta ki azokat.

A helyi választási bizottság egyébként eddig három indulni kívánó, s a kellő ajánlásokat leadó indulót nyilvánított hivatalosan is országgyűlés képviselőjelöltté. Február 21-én Lázár Jánost (Fidesz-KDNP), március elsején pedig Pongrácz Gergelyt (Lehet Más a Politika), s ugyanazon a napon Rója Istvánt (MSZP-Párbeszéd Magyarországért) nyilvánította határozatával annak a Feketéné dr. Szemző Margit vezette, Csongrád 04. Egyéni Választókerületi Választási Bizottság.

A családjával jelenleg is Hódmezővásárhelyen élő Lázár Jánosról csak az nem tudja, hogy hivatásos politikus, 2002 óta parlamenti képviselő, 2002 és 2012 között Hódmezővásárhely polgármestere is volt, s jelenleg a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki eddig homokba dugta a fejét.

Pongrácz Gergelyt azonban nem ismerik a választókerületben. Róla annyit lehet tudni, hogy Győrben született, s 18 éves koráig ott is élt. Azóta dél-budai lakos. Az informatikus-mérnök az egyik alapítója az LMP-nek, a párt dél-budai szervezetének tagja, közlekedési szakértő, 2014 és 2016 között budafoki önkormányzati képviselő volt.

Rója István pedig ugyan a vásárhelyiek nem ismerik, de a makói térségben élő igen. A József Attila Gimnáziumot 22 éven át vezette igazgatóként, de tavaly nem támogatta egyedüli igazgatói pályázatát a makói képviselő-testület. Jelenleg a JAG örökös igazgatója címet viseli Menesztése összefüggésben lehet politikai szerepvállalásával – korábban portálunknak azt mondta, hogy ha nyer az igazgatói pályázata, esze ágában sem lett volna jelöltként indulni. Jelöltségét egyébként tavaly augusztus 21-én Botka László, a szocialisták akkori miniszterelnök-jelöltje mutatta be Makón.

Rója István az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltje – Makó Híradó

Rója István, a József Attila Gimnázium volt igazgatója a szocialisták országgyűlési képviselőjelöltje a makói vásárhelyi választókerületben a jövő évi parlamenti választásokon – jelentette be Botka László, a párt megyei elnöke, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, ma délután Makón.

Egyébként hétfőn 4-ig lehet leadni az aláírásgyűjtő íveket a választási bizottságnál, a vásárhelyi városházán. Ezt követően állapítja meg a helyi választási bizottság, hogy újabb jelölt neve felkerülhet-e majd a szavazólapra.

Annyi biztos, hogy pénteken a vásárhelyi Emlékpontnál, majd a nagyposta előtt is gyűjtött aláírásokat Farkas Tamás, a Kétfarkú Kutya Pártja jelöltje, s neki már csak néhány szignó kellett az 500-hoz.

Az eddig nyilvánosságra került jelöltek közül várhatóan Kiss Attila (Jobbik) is hivatalosan jelöltté válik, hiszen mind a makói, mind a vásárhelyi térségben is összefutottunk az aláírásgyűjtő íveivel. Az Együtt Wéber Katalin, míg a Momentum Jakab Tamás indítását jelentette be. Az utóbbi plakátjaival összefutottunk Makón. Az előbb jelöltével azonban nem. De attól még ő is megszerezhette az aláírásokat, ahogy azok a pártok szervezetek is, melyek elvitték az aláírásgyűjtő íveket.