Hírek Kiemelt hírek Térség

Novák Katalin Szegeden (videóval)

A fiataloknak érdemes tapasztalatokat szerezniük külföldön, ugyanakkor a kormány feladata az, hogy senkinek ne kelljen Magyarországról elmennie azért, mert itt nem tud boldogulni – mondta a család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár Szegeden.

MH – Összeállítás

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az idei Családok éve egyfelől számos programot, eseményt jelent majd, másfelől új támogatási formák bevezetését hozza. Novák Katalin a jelenlegi demográfiai helyzetet drámainak nevezte, de szerinte ez nem csak Magyarországra igaz. Jelenleg az Európai Unióban “egyetlen egy olyan ország sincs, ahol a gyermekvállalási kedv elég lenne ahhoz, hogy fenntartsák magukat” – fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarországon az elmúlt időszakban 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv. A számos intézkedéssel, anyagi támogatással kiszámíthatóságot, biztonságot és hosszú távú tervezhetőséget kaptak a családok – fűzte hozzá.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kapcsán elmondta: eddig 68 ezer családnak, nagyságrendileg 270 ezer embernek mintegy 190 milliárd forinttal tudtak segíteni a CSOK révén. Ugyanakkor – az észrevételek és tapasztalatok alapján – csökkentették az adminisztratív terheket, így március 15-étől egyszerűbbé és gyorsabbá válik az igénylése, és még több család számára lesz az elérhető.

Kiemelte: bevezették a nyilatkozati elvet, ami valójában a bizalom elve, hiszen az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenniük. A jövőben a már megkezdett bővítésekre is lehet igényelni a, és a korábbi 50 százalék helyett a családok akár minden költségüket fedezhetik abból a támogatás összegéig. Megszűntették azt a tulajdoni korlátot is, hogy ha használt ingatlanra vette fel valaki a támogatást, akkor nem lehetett más ingatlantulajdona – sorolta.

Mindezeken túl a külföldről hazatérő családok is igénybe vehetik, ha igazolják külföldi munkaviszonyukat, és vállalják, hogy 180 napon belül magyar munkaviszonyt létesítenek. A bankoknak március 15-étől gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, 30 napos határidőt határoztak meg adás-vétel esetén, és 60 napot építkezéseknél – ismertette a változásokat.