Hírek Kiemelt hírek Makó

Digitális pénz, amelyet számítógépekkel bányásznak

Bakacsi Márk a kriptovaluták világába vezette be az érdeklődőket a Glorius hotelben tartott előadásában. Nemcsak a működésüket mutatta be, hanem azt is, miként válhatunk mi is a digitális pénz használóivá, illetve termelőivé.

Kiss Dániel — Makó

A Bitcoin, az első és máig legismertebb kriptovaluta már 2009-ben is létezett, nagyobb általános ismertséget a digitális fizetőeszközök viszont csak az utóbbi években kaptak hazánkban. A Bitcoin óta bár több valuta is megjelent, a “bányászatba” való befektetés sokakat megrémiszthet. A fizetőeszköz lényege, hogy nem függ központi kibocsátóktól, hatóságoktól vagy bármilyen harmadik féltől, pénzünket pedig több módon, például a mobiltelefonunkon is tárolhatjuk.

– Én már 2013 óta kapcsolatban vagyok a kriptovaluták világával, és láttam az eseményt, mint lehetőséget, hogy felhő alapon lehet beszállni ebbe a bizonyos kriptovaluta-bányászatba. Amúgy is ezen gondolkoztam, hogy hasonló céget szeretnék alapítani, de mivel már megoldódott ez a lehetőség, így nyílván inkább egy működő rendszerhez kapcsolódtam – mondta el Bakacsi Márk, az Apollon Core Group partnere.

Ezeket a valutákat bár számítástechnikai erőforrások segítségével állítják elő, ennek művelete jóval nagyobb teljesítményt igényel, mint amit az otthoni számítógépeink hardverei elbírnának – külön gépeket, illetve gépparkokat építenek erre a célra. Az otthoni bányászat bár lehetséges megfelelő eszközökkel, rendkívüli befektetést igényel, a fenntartásról (például villanyszámláról) nem is beszélve. E helyett kínált más lehetőséget az előadó. Bár Magyarországon leginkább Budapesten tudunk olyan ATM-et használni, amely alkalmas kriptovalutával történő tranzakcióra, tőlünk nyugatabbra már sok helyen elfogadják a digitális fizetőeszközt. Használatával pedig a nemzetközi utalásokat is gyorsabban végezhetjünk, ráadásul mindezt anonim módon.