A Csongrád Megyei Főügyészség jogszabályi kötelezettségének eleget téve tegnap megszüntette a több, mint hat milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. Kérte azonban a mentelmi joga felfüggesztését.

A főügyészség – miután hivatalosan igazolást nyert, hogy Czeglédy Csabát jogerősen képviselőjelöltként nyilvántartásba vették – az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény, valamint a Büntetőeljárásról szóló 1998. XIX. törvény mentelmi jogról szóló rendelkezései alapján, a nyomozás felfüggesztése mellett, megszüntette a gyanúsított vonatkozásában a legutóbb 2018. március 15. napjáig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

Az öttől – húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított bűnszervezeti vezetőt – az Országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint – mint képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. Ehhez kapcsolódóan – a büntetőeljárási törvény előírásai alapján – a mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben a mentelmi jog ideje alatt a büntetőeljárás nem folytatható, vele szemben kényszerintézkedés nem foganatosítható függetlenül attól, hogy vele szemben a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

A jogszabályi rendelkezések kötelező erejűek, legyen szó akár a legsúlyosabb, akár a legenyhébb szankcióval fenyegetett bűncselekményről.
Mindezekre figyelemmel a főügyészség – bár az előzetes letartóztatás törvényi feltételei, így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsításának veszélye, a szökés veszélye és a bűnismétlés veszélye továbbra is változatlan tartalommal fennállnak – jogszabályi kötelezettségének eleget téve, a nyomozás felfüggesztése mellett, megszüntette Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását.
A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az eljárás mindaddig nem folytatható a képviselőjelöltként nyilvántartásba vett terhelttel szemben, ameddig a mentelmi joga fennáll. A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Minderre figyelemmel a Csongrád Megyei Főügyészség Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésének indítványozására tett előterjesztést a Legfőbb Ügyészség felé.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest