Hírek Kiemelt hírek

A Jobbik jelöltje vérig sértett egy komplett falut

Elképesztő felháborodást okozott a mintegy ötszáz fős Csanádalbertin Kiss Attila egy országos televíziónak tett nyilatkozata, amelyben értelmetlen beruházásokról beszélt a térségben. A legvisszafogottabb vélemény szerint is romba döntötte az esélyeit a választókerületben.

Nagy Szabolcs – Csanádalberti

„…például olyan értelmetlen beruházások, hogy csak egy kis falvat érintsek, Csanádalbertit, ahol egy 500 fős településről beszélünk, ahol egy 700 fő befogadására alkalmas kultúrházat építettünk, közben meg elfelejtünk arról gondolkodni, hogy hogy legyen ott élhető falu.”

Szó szerint ez hangzott el Kiss Attila interjújában, amit egy országos televíziónak adott, arról beszélve, milyen problémákat lát a választókerületében. Az még a legkisebb probléma, hogy a Művelődési Ház valójában nem 700, hanem mintegy 300 ember befogadására alkalmas, ezzel a kijelentéssel azonban az egész falut sikerült magára haragítani. Bodó Istvánné nem tartotta magában a felháborodását, szerinte a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje lenézi az itt élőket, és ezek után semmi támogatást nem várhatnak tőle.

Nem hagyják, hogy becsméreljék a településüket

– A jelölt úr nagyon jól tudhatná, hogy itt is emberek vannak. Kaptunk támogatást, ennek örül az egész falu. Miért baj az, ha Csanádalberti fejlődik? A falvaknak is élni kell, igaz, hogy szegények vagyunk, de megdolgozunk mindenért! Velünk akkor ő mit tenne, ha megválasztják? Hogy bízzunk meg egy képviselő-jelöltben, ha ilyeneket mond? – mondta bosszúsan az asszony.

Az itt élőket azért is érinti nagyon érzékenyen ez a téma, mert évtizedekig vártak arra, hogy egyáltalán legyen egy közösségi helyük. Nem túlzás azt állítani, hogy ezért az ügyért az egész település összefogott, itt mindenki a sajátjának érzi az intézményt.

A polgármestertől megtudtuk, 2014-ben, amikor Lázár Jánost megválasztották, a térség országgyűlési képviselője a testülettől egy fejlesztési tervet kért, amit ők a lakossággal együtt megvitattak. Ezen egyértelműen az első helyen szerepelt a Művelődési Ház. Ami ráadásul nem csak a rendezvények megtartását szolgálja – amiből egyébként az elmúlt másfél évben rengeteg volt -, hanem sportra is alkalmas. Sőt, az építésekor kiemelten figyelmet fordítottak arra is, hogy a fenntartása is a lehető legkevesebbe kerüljön.

Megdicsérték Csanádalbertin az önkormányzat munkáját – Makó Híradó

Nagy Szabolcs – Csanádalberti A település lakosainak elsőként Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője számolt be a helyi iskola eredményeiről. A tankerületi igazgató kitért arra, hogy a működési költségeken felül idén több mint 2 millió forintot fordítottak az iskola állagmegóvására és karbantartására.

– Körülbelül két héttel ezelőtt volt nálam Kiss Attila, én akkor elmondtam neki ugyanezeket. Ehhez képest mélységesen sértő, hogy egy olyan ember, akinek ha az élet úgy hozza, Csanádalberti érdekeit is képviselnie kellene, ilyet nyilatkozik nagy nyilvánosság előtt – mondja Csjernyik Zoltán.

A polgármester azt különösen felháborítónak tartja, hogy Kiss Attila az interjúban úgy állította be, mintha a kormány, vagy a képviselő testület nem törődne azzal, hogy élhetőbb legyen a település. Ehhez képest Csanádalberti éppen az egyik olyan falu, ahol a méretéhez képest az egyik legtöbb támogatást, segítséget kapják az itt élők.

Működik óvoda, bölcsőde, 4 osztályig általános iskola, van orvosi rendelés, van könyvtár, családsegítés, házi gondozás, étkeztetés, idősek nappali ellátása, falugondnoki szolgálat, és ebben a település vezetésének rendkívül sok munkája van.

 

A képviselőkkel beszélgetve az is kiderült, hogy a Jobbik jelöltjét kampányidőszakon kívül szinte soha nem látni a településen, így azt gondolják nem csoda, hogy fogalma sincs arról, hogy mi történik Csanádalbertin.

– Jöjjön ide, ismerje meg az embereket, vegyen részt programon, közösségi életben és azután alkosson véleményt. Engem személy szerint is megsértett. Méltatlan volt ez a nyilatkozat, ezért ő felelősséggel tartozik a csanádalberti lakosok és az ország felé is – mondja Zatykó Pál arra utalva, hogy a Jobbik jelöltjének mondatai után mit gondolhat róluk, aki ezt látta.

– Nem értem, hogy mondhat ilyet egy jelölt, aki azt szeretné, hogy az itt élők rá szavazzanak – veti közbe Makács László alpolgármester.

Évtizedeket várt Csanádalberti erre az intézményre.

Kosztolányi László egyenesen úgy véli, evvel most megpecsételte a jövőjét a településen, Péter György is azt vetette fel, Kiss Attilának bocsánatot kellene kérnie az itt élőktől.

– Ha most ő lett volna az országgyűlési képviselőnk, akkor ezek szerint ez a Művelődési Ház nem épül meg. Ez nagyon szomorú lett volna a falu minden lakosának, borzasztó fájdalmas pont. Ez nagyon rossz színt vet rá, bárkivel beszélünk, mindenki fel van rajta háborodva – mondja a képviselő, majd hozzátette: itt mindenki emlékszik a 2010 előtti időkre, amikor a kistelepülések szinte semmi támogatást nem kaptak.

Akárhogy is nézzük, ezek után könnyen lehet, hogy Kiss Attila a választókerületben teljesen kinullázta az esélyeit, mindezt tanítani való módon, egyetlen, néhány perces interjúval.

 

Borítóképünkön csanádalberti polgármestere és a képviselő testület.

 

One Response

  1. A jobbikos szenny csűrhét ne is engedjétek szóhoz! Csak pofáznak, de semmi fogalmuk semmihez

Comments are closed.