Hírek Kiemelt hírek Színes

A hét embere: Vajda József

Vajda Józsefről már többször is írtunk. Az Első Szorobán Alapítvány elnöke még a Tokyo TV-ben is szerepelt saját készítésű számolóeszközei miatt. Most egy szigetvári általános iskola tanárjait tanítják meg a szorobán használatára.

Gajáta Fanni – Makó

– Mi is az a szorobán?

– Általában az emberek már ismerik, ha máshogy nem, akkor a nevét már hallották. Ez egy Japánból származó számolószerkezet. Ennek az a tulajdonsága, hogy tengelyekben, vagyis oszlopokban vagy helyi értékekben történő számolást valósít meg, amelyet az általunk ismert hagyományos matematika nem tanít, csak érintőlegesen foglalkozik vele. Ezzel a móddal sokkal könnyebb a matematikát elképzelni és számolni vele. A gyerekek egy eszközre támaszkodva sokkal biztonságosabban tudnak dolgozni.

– Mennyire elterjedt ez a japán számolóeszköz?

– Az országban az általános iskolák egyharmadában a makói szorobánokkal számolnak. Ez nem azt jelenti, hogy nincs más forrásból beszerezhető eszköz, azonban büszkének kell lennünk erre. Természetesen a megyében is van néhány iskola, ahol már régóta a makói szorobánokat használják.


Kiszomboron már régóta szorobánnal számolnak a gyerekek.

– A hírek szerint egy szigetvári általános iskola is szorobánnal fog tanulni. Hogyan találtak egymásra?

– Ahogy mondtam, a magyarországi iskolák egyharmada használja ezt a számolóeszközt. Ez nem azt jelenti, hogy az Első Szorobán Alapítvány nem vehet fel új kapcsolatokat és nem újíthat fel régieket. Most ez azért jelentős, mert a Jó gyakorlat elnevezésű program keretén belül veszi át a szorobán tanítását az iskola. Ez egy komoly szerződéskötéssel jár, amely szerint 4 éves ciklusban fogjuk követni a munkát és támogatjuk a tanárokat, illetve rajtuk keresztül a diákokat is. 4 év alatt többször látogatunk el Szigetvárra és segítünk a pedagógusoknak. 17 tanárt választottak ki az iskolában a szorobán elsajátítására és öten profi tanfolyamon is részt vesznek nálunk. Nemcsak az elméletben, hanem a gyakorlatban is segítünk. A szigetvári tanárok a makói szorobánokon tudnak majd tanulni, illetve az általunk kiadott kiadványokat is átadtuk már.