Hírek Kiemelt hírek Makó

Megyei büszkeség lesz a megújult levéltár

A megújult Petőfi parki épület a korszerű irattárolás mellett tudományos és kulturális programoknak is helyet adhat. A műszaki átadásra áprilisban kerülhet sor, ezek után kerülnek át az iratok, köztük Csanád vármegye kilencszáz folyóméternyi anyaga.

Kiss Dániel – Makó

– A makói levéltár megyei büszkeség lesz; az egyik legszebb, legmodernebb, infrastruktúrája és fekvése szempontjából is nagyszerű intézmény lesz. Büszkék lehetünk rá, és mi levéltárosok nagy hálával tartozunk a város vezetőségének. Konstruktívak voltak, kezdeményezők, és a jó akarat nem ismer határokat, tipikus példája a jó együttműködésnek – mondta el Biernacki Karol, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója. Hozzátette, hogy a levéltár költözésekor áthozzák Szegedről a közel 900 folyóméteres Csanád vármegyei iratanyagot, amely Makóhoz és a térséghez tartozik.

– A város történelmi méltóságának, jelentőségének az őrzésében és gondozásában úgy gondolom, hogy jelentős lépéseket tettünk az elmúlt időszakban – mondta el Farkas Éva Erzsébet polgármester, aki ez alatt nemcsak a levéltár felújítását, illetve a Csanád vármegye iratanyagának költöztetését értette, hanem a megye átnevezését is, amely 2020-tól a Csongrád-Csanád nevet fogja viselni – ezek a döntések pedig meghatározóak Makó történetében.

A bejáráson Urbancsok Zsolt, a makói levéltár vezetője mutatta be a leendő termeket, közben pedig arról is beszélt, hogy miként élik meg ezt a változást a levéltárosok.

– Óriási a kontraszt a régi, illetve az új helyünk között. Olyan, mintha az ember egy rossz, régi bicikli után beülne egy Ferrariba, nekünk olyan ez a változás. És nem is igazán a kényelmi szempontokról van szó, hanem az iratanyag őrzésével és tárolásával kapcsolatban sokkal optimálisabb körülmények fognak itt megvalósulni – mondta el, hozzátéve, hogy a levéltár funkciói és szolgáltatásai is kibővülnek, sokkal nyitottabb is lesz a levéltár, így akár iskolákat és csoportokat is tudnak majd fogadni, illetve programokat is szerveznek majd.

Méhes Tibor elmondta, hogy jelenleg már a befejező munkálatok zajlanak: a burkolás, az ajtók berakása, a glettelés és festés történik, és bár az utóbbi két hét időjárása nem volt kedvező, reméli, hogy jövő héten teljes intenzitással tudják folytatni a munkát.