Hírek Kiemelt hírek Térség

Még kitart az influenzajárvány

Továbbra is magas a megbetegedések száma, ezért marad a látogatási tilalom is, tudtuk meg a megyei tisztifőorvostól. Egy éve tört ki Makón a kanyaró járvány is, azóta nem volt ilyen megbetegedés.

Nagy Szabolcs – Makó

Február 19-e és 25-e között az influenzafigyelő szolgálatba bevont orvosok Csongrád megyében még mindig igen magas megbetegedés számot jelentettek, bár ez 10 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

Ez Makó és térsége esetében 76 főt jelent, mondta el portálunknak a megyei tisztifőorvos. Járványról akkor kell beszélnünk, ha a megbetegedések száma 100 ezer lakosra vetítve meghaladja a 100 főt, most ez a megyében 647. A kórházakban emiatt marad a látogatási tilalom is.

Éppen egy évvel ezelőtt tört ki Makón a kanyaró járvány is, Bosnyákovits Tündétől ezért azt is megkérdeztük, hogy továbbra is számítanak erre, illetve milyen intézkedéseket lehet tenni a megelőzésre.

– Tavaly a kanyaró járvány makói és szegedi ágát is sikeresen lezártuk, azóta nem észleltünk ilyen megbetegedést. Az egészségügyi ellátásban részt vevők figyelmét azonban felhívtuk arra, hogy számítani kell a megjelenésére, mert Romániában továbbra is erős a járvány – mondta el a megyei tisztifőorvos.

2016 óta Romániában mintegy 10 ezer fő betegedett meg, és 38 halálos áldozata volt a kanyarónak. Bosnyákovits Tünde hozzátette: a határ menti megyékben megtörtént az egészségügyi dolgozók védettségének felmérése, akiknél erre szükség volt megkapták a védőoltást.