Hírek Kiemelt hírek Térség

11,5 milliárdos népegészségügyi program indul

Átfogó országos fejlesztés kezdődik az alapellátás, a népegészségügy, és a betegbiztonság érdekében, jelentette be az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Nagy Szabolcs – Szeged

A krónikus, nem fertőző betegségek számának növekedése jelenti az egyik legjelentősebb egészségügyi problémát a fejlett, emelte ki Szentes Tamás a program sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerint a kormány az elmúlt években számos intézkedést hozott az ilyen betegségek kialakulásához hozzájáruló kockázati tényezők kezelésének érdekében. Ilyen volt például a népegészségügyi-termékdíj bevezetése, a “menza- és transzzsírrendelettel” Európában egyedülálló módon szabályozták a táplálkozásból eredő kockázatokat, valamint jelentős lépések történtek a nem dohányzók védelmében, és a dohányzás visszaszorításának érdekében.

A most kezdődő, Európai Uniós forrásból megvalósuló program 2020-ig tart, egyik eleme az alapellátás megelőzés központú átalakítása. Ezt segítheti többek között a „praxisközösségek” kialakítása, ahol a háziorvosokat egészségügyi szakdolgozók, például védőnők, dietetikusok, gyógytornászok segíthetik a prevencióban.

Emellett megduplázzák az egészségfejlesztési irodák számát, felmérik a régi kiépítésű ivóvízhálózatból származó ólomtartalmat, a pollenallergiások számára pedig az egész országra kiterjedő előrejelző-rendszer épül ki.