Hírek Kiemelt hírek Makó

A Türr utcában lesz a honvédi közösségi ház

A Türr utcában kap helyet az a közösségi ház és a sportpályák, amelyek a Honvéd rehabilitációs program keretén épülnek meg – derült ki Sánta Sándor szerdai lakossági fórumán. A felszólalók között voltak, akik a Deák Ferenc utcáról kérdeztek.

Gajáta Fanni – Makó

Lakossági fórumot tartott Farkas Éva Erzsébet polgármester és Sánta Sándor települési képviselő. Elsőként a Honvéd városrész képviselője foglalta össze, mi miden történt az elmúlt hónapokban: többek között felszámolták az illegális hulladéklerakást – amely városszerte gondot okoz. A képviselő kiemelte, felmenti a honvédiakat, ugyanis tudják, hogy nem ők termelik azt a temérdek szemetet, hanem mások, autóval viszik oda – pedig a Földeáki úti szeméttelepen immáron a kommunális hulladékot is átveszik.

Problémát okoznak azok a porták is, amelyek elhagyatottak, de a tulajdonjog miatt mégis „érinthetetlenek”. A romok nemcsak a Honvéd rehabilitációs programot befolyásolják, hanem a kóbor állatok és patkányok lakhelyéül is szolgálnak. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, közel 40 millió forintot költöttek a városrészre az elmúlt években, amelyből járdák és csatornák épülhettek, kátyúzás történt, játszótereket és parkolókat tartottak karban és közlekedési táblákat helyeztek ki. Továbbá két helyre gyalogátkelőt szeretnének.

Makón több beruházás megvalósul, azonban a Honvédban élőket a rehabilitációs program és az új könyvtár megépülése érinti a legnagyobb mértékben. A polgármester hangsúlyozta, a városrész felzárkóztatását erősítő program engedélyes tervei már megvannak, azonban a támogatási döntésre várni kellett. A közbeszerzés addig nem kezdődhet meg, amíg a tulajdonjogviszonyok nincsenek rendezve.

Tapasztó Tibor tervező a közösségi házat ismertette a résztvevőkkel: mint elmondta, a Türr utca északi részébe kerül az ingatlan, amely többfunkciós lesz – többek között multifunkciós oktatótér és rendezvényterem is a tervekben szerepel, illetve az egész épület akadálymentesített lesz. Az utca déli részébe épül meg a közel 19 x 30 méteres kosárlabda- és kispályás futballpálya.

Elsőként Bartha Zsolt kért szót, aki a Deák Ferenc utcai áldatlan állapotai miatt jött el a fórumra. Mint elmondta, elfogyott a türelme, mivel most már egyik oldalon sincs járda, így hatalmas sárban kell közlekedni. „Most fagy van, de mi lesz, ha jövő héten jön az olvadás?” kérdezte a lakó. Megjegyezte, az építési anyagok össze-vissza vannak lepakolva az utcában, pedig először arról volt szó, hogy a jégpálya melletti parkolóban fogják tárolni azokat. Szívfájdalma, hogy a bejárója, amelyet ő készítetett kisebb lesz, ha betonból öntik ki.

Siket Tibor, a műszaki csoportvezetője azt válaszolta, hogy küzdenek a kivitelezővel a sár és a balesetveszélyes helyzetek miatt, amit maguk után hagynak. Mint elmondta, az időjárás közbeszólt, ezért is hagyhatták maguk után a raklapokat a munkások. Még mindig türelmet kérnek a Deák Ferenc utca lakóitól. A bejárók miatt több egyeztetés volt, azonban aki nem szeretné, hogy új kocsibejárót kapjon, az szóljon – kérte a csoportvezető.

Szilágyi Judit a Rudnay utcai szelektív hulladékgyűjtők miatt szólalt fel. Elmondása szerint a kukák nagyon sokszor megtelnek már az ürítés másnapján és nem egyedi eset, hogy idegenek autóval hozzák a szemetet a lakótelepi gyűjtőedények mellé. Továbbá a járdák felújításáról is érdeklődött a lakó, ugyanis nemcsak a könyvtár építése teszi tönkre, hanem a rajta parkoló autók is. Siket Tibor válasza: az illegális hulladéklerakás mindenhol problémát jelent. A Földeáki úti hulladéklerakó már a kommunális hulladékot is átveszik a zöld-, az elektronikai-és az építési hulladék mellett. A Deák Ferenc utca rehabilitációjában tervezik a járdák felújítását is.