Belföld Hírek

Orbán Viktor miniszterelnök Giorgia Melonit fogadta

Orbán Viktor miniszterelnök Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek párt elnökét fogadta az Országházban. Az Olasz Testvérek párt elnöke azt nyilatkozta: a visegrádi országok védik meg a gazdaságot a nagy spekulációtól és az európai identitást az iszlamizációtól.

MH – MTI

Giorgia Meloni szerdán, néhány nappal az olasz parlamenti választások előtt, Budapesten Orbán Viktor kormányfővel találkozott és tárgyalt. A politikus még a találkozó előtt nyilatkozott. Meloni közölte: látogatásával jelzést kíván küldeni az Európai Uniónak. A pártvezető nevetségesnek nevezte, hogy az olasz politikusok Brüsszelbe járnak, miközben a V4-ek európai politikája sokkal érdekesebb. Az olasz politikus közölte: a V4-ek európai politikáját tartja irányadónak.

– Azt gondolom, hogy Olaszországnak inkább ezzel a csoporttal kellene párbeszédet folytatnia, mint a francia-német tengellyel – tette hozzá az FdI vezetője.

Az FdI a Silvio Berlusconi vezette olasz jobbközép választási koalíció tagja. A felmérések szerint a jobbközép koalíciónak jó esélye van a győzelemre a március 4-ei parlamenti választásokon. Korábban Matteo Salvini, a jobbközép koalíció nagyobb pártja, az Északi Liga vezetője jelentette ki, hogy Orbán Viktor Európája az, amely neki tetszik.

A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a migráció egész Európára nézve súlyos veszélyeket jelent, a kontrollálatlan bevándorlást ezért végre meg kell állítani. Giorgia Meloni hangsúlyozta: pártja választási programjában a visegrádi csoport kiemelten szerepel, érdeklődéssel tekintenek a V4-re, mint olyan országok csoportjára, amelyek szemben állnak az EU túlburjánzó bürokráciájával, lopakodó hatáskörelvonásával.

A találkozón leszögezték: meg kell védeni a valódi Európát, tiszteletben kell tartani a tagállamokat és azok kultúráját, történelmi örökségét. Mindennek eléréséhez Olaszországban is politikai fordulatra van szükség, és erre most jó esély nyílik – hangzott el a megbeszélésen.

Olaszországban vasárnap tartanak parlamenti választást. A Silvio Berlusconi vezette Forza Italia a Matteo Salvini vezette Északi Ligával és a szintén jobboldali, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek formációval kötött választási koalíciót. A jobbközép szövetség népszerűsége a legutolsó előrejelzések szerint megközelíti a negyven százalékot.

Fényképek: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely.