Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Nem kímélte a közönséget Csernus doki

Az ország szókimondó pszichiátere, Csernus Imre a Hagymaházban tartott interaktív előadást. Kezében egy plusz mikrofonnal járta be a közönség sorait, hogy megtudja az emberek véleményét az adott témában.

Kiss Dániel – Makó

Mostani előadásán az önmegtalálás témakörét járta körbe a pszichiáter a közönség bevonásával. Nem megoldást, hanem ajánlatot kínált a résztvevőknek, hiszen teljesen rájuk bízta, hogy ezzel az ajánlattal majd mit kezdenek.

– Én nem fogom mondani, hogy ezt kell csinálni vagy azt kell csinálni, hanem mindig a másik emberre bízom, hogy ezzel mit kezd. Az, hogy kezd-e egyáltalán valamit, az nem az én időm, hanem az övé. Én azt látom, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy a belső folyamatok hogyan befolyásolják őt – mondta el Csernus Imre. Hozzátette, hogy a belső rendbetétel egy négyszemközti folyamatot is igényelhet, ez esetben pedig nem szégyen segítséget kérni.

A beszélgetéssé formálódó előadás kulcseleme az őszinteség, illetve a nyitottság volt, hiszen a közönség válaszaira reflektált a pszichiáter. A felmerülő témák közt szerepelt, hogy miért hazudnak az emberek maguknak, miért csinálják, és milyen károkat okozhat ez a viselkedés – ezeknek a megválaszolásában is számított a résztvevők véleményére.

Többen kíváncsiságból vagy a párjuk meghívására érkeztek, de voltak, akik nem először jártak már Csernus Imre előadásán, sőt, a könyveit is olvasták.

– A könyveiben azt szeretem, hogy életszerű példákat hoz mindig, és így többnyire tudom alkalmazni a saját életemben is. Az előadás ad egy plusz tartalmat, mivel egy nagyon karizmatikus személyiség, sokkal jobban megragad a mondanivalója, mint mikor olvassa az ember – mondta el Igaz Henriett, aki az édesanyjával érkezett a rendezvényre.