Hírek Kék hírek Térség

Fagyizóban próbálták megvesztegetni az adóellenőröket

A fagyizó tulajdonosa ezer-ezer eurót ajánlott fel az adóellenőröknek, hogy ne a pénztárt is rögzítő kamera felvételeit mentsék ki az adóellenőrzés során. Most vesztegetés miatt emeltek ellene vádat. A kép illusztráció.

MH-kék hírek

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki tavaly nyáron a Nemzeti Adó – és Vámhivatal adóellenőreit próbálta meg ezer – ezer euróval megvesztegetni. A vádirat szerint 2017. július 8-án próbafogyasztással ellenőrizték a nyugtaadási kötelezettség teljesítését az egyik mórahalmi fagylaltozóban. A kormánytisztviselőként eljáró adóellenőrök a próbavásárlás után elhagyták az üzletet, majd visszatértek, igazolták magukat és közölték, hogy adóellenőrzés keretében kameramentést, illetőleg leltárellenőrzést végeznek.

A vádirat szerint a helybéli vádlott kezdetben közreműködő volt, majd amikor az egyik adóellenőr megkezdte a kameramentést, elment a helyszínről, fél óra múlva visszatért és ingerlékenyen közölte, hogy az adóhatóságnak nincs joga lementeni a kamera adatokat. Az ellenőrök közölték a vádlottal, hogy az információja nem helytálló, és tovább folytatták a mentést. A vádlott először a kameraadatok mentését végző informatikust próbálta meg meggyőzni, hogy ne a pénztárt is rögzítő kamera anyagát mentse le, majd a zsebét ütögetve ajánlatot tett neki, hogy mindezért pénzt is hajlandó lenne fizetni. Miután az informatikus elutasította az ajánlatot, a vádlott a másik adóellenőrhöz fordult és közölte vele, hogy hajlandó lenne ezer – ezer euró összeget fizetni azért, hogy ne a pénztárt rögzítő kameraanyagot másolják le. Az ellenőrök az ajánlatot visszautasították és lefolytatták a vizsgálatot.

A vádlott az adóellenőrzés keretében az adóellenőröknek, mint hivatalos személyeknek a működésükkel kapcsolatban ígért jogtalan előnnyel megpróbálta elérni, hogy a hivatalos személyek hivatali kötelességüket megszegjék. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat két rendbeli, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.
A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.