Hírek Kiemelt hírek Térség

Óvatos közlekedésre figyelmeztet a rendőrség

Ilyenkor a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően ennek megfelelően közlekedjen.

MH – CSMRFK

A rendőrség az alábbiakat javasolja:

– Nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, mivel az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak. A hó, a jeges, esetleg nyálkás, vagy száraz útszakaszok hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot kíván.

– A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek! Már +7° C hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság.

– Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra, valamint üzemanyagra is. Érdemes előre tájékozódni az út és időjárási viszonyokról.

– Látni és látszani! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a karbantartás. A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét felhívjuk, hogy jól működő világítás és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) életeket menthet! Fontos tudni, hogy mind kerékpáron, mind, gyalog lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény.

A kedvezőtlen időjárási körülmények között előfordul, hogy a gyalogosok nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Ebből adódóan nélkülözhetetlen, hogy a járművezetők fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat.

Az előrejelzések szerint továbbra is borult időre és holnap estig havazásra számíthatunk a megyében. Az északi szél többfelé megerősödik, ezért hófúvások is kialakulnak. Télies útviszonyokra, többfelé havas útszakaszokra készülhetünk, ezért óvatosan közlekedjünk! Marad a dermesztő hideg is, a csúcsérték -9 és -2 fok között valószínű. Ezért lehetőleg téli gumi nélkül senki ne induljon el autóval!