Hírek

A Kormányhivatal 16 épülete válik energiatakarékosabbá

A Csongrád Megyei Kormányhivatal folyamatosan törekszik arra, hogy energiatakarékos megoldásokat keressen és alkalmazzon ingatlanjain, amelyekkel csökkentheti a fosszilis energiafelhasználást és egyben a fenntartási költségeket. A KEHOP-5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” pályázati felhíváson a Kormányhivatal sikeresen szerepelt, így 16 épületének energetikai felújítására 1,200 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

MH – Összeállítás

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a „KEHOP-5.2.2-16-2016-00007 – Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál” elnevezésű, nyertes pályázatának köszönhetően 16 épület energetikai korszerűsítése fejeződött be. Kisteleken egy, Csongrádon kettő, Szentesen kettő, Szegeden négy, Hódmezővásárhelyen három, Mindszenten egy, Röszkén egy, Üllésen egy és Makón egy ingatlant érintett a fejlesztés.

Üllés kivételével minden helyszínen új napelemes rendszert helyeztek üzembe, ezen felül Hódmezővásárhelyen napkollektorokat is használatba vettek. Az elavult fűtési rendszereket korszerűbbekre, takarékosabbakra cserélték, így Szentesen az Ady Endre utcai, Csongrádon a Kis-Tisza utcai, Kisteleken az Árpád utcai épületekben kondenzációs gázkazánt szereltek fel, Makón a Hollósy Kornélia utcai ingatlanban, Röszkén a határállomáson a fűtési rendszerhez hőszivattyúkat csatlakoztattak.

Az ingatlanok többségében – ahol ez korábban nem történt meg – a nyílászárókat hőszigetelő üveges, fokozott légzárású műanyag keretesre cserélték. Egyes épületekben falakat, máshol a tetőket, a pince- és padlásfödémeket hőszigetelték. A világítási rendszereket szintén több ingatlanban cserélték a korábbinál takarékosabbakra. A szükségleteknek megfelelően választották ki, hogy egy adott épületen milyen felújítási munkálatokat végezzenek.

A Kormányhivatal azt reméli, hogy többféle, megújuló energiaforrás felhasználásával, valamint az energiatakarékosságnak köszönhetően csökkennek az épületek fenntartási költségei.