Hírek Térség

Energetikai felújítások Makón és Hódmezővásárhelyen

A Csongrád Megyei Kormányhivatal folyamatosan törekszik arra, hogy energiatakarékos megoldásokat keressen és alkalmazzon ingatlanjain, amelyekkel csökkentheti a fosszilis energiafelhasználást és egyben a fenntartási költségeket. A KEHOP-5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” pályázati felhíváson a Kormányhivatal sikeresen szerepelt, így 16 épületének energetikai felújítására 1,200 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Ennek részeként a Hollósy Kornélia utcai épületet Makón és a Rárósi úti ingatlanokat Hódmezővásárhelyen felújították.

MH – Összeállítás

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a „KEHOP-5.2.2-16-2016-00007 – Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál” elnevezésű, nyertes pályázatának köszönhetően 16 épület energetikai korszerűsítése fejeződött be. Kisteleken egy, Csongrádon kettő, Szentesen kettő, Szegeden négy, Hódmezővásárhelyen három, Mindszenten egy, Röszkén egy, Üllésen egy és Makón egy ingatlant érintett a fejlesztés.

Makón a Hollósy Kornélia utca 2/a. szám alatti épület korszerűsítették. A rendelkezésre álló: bruttó 27,015 millió forintból 2 darab 11kW teljesítményű hőszivattyú üzembe helyezésével korszerűbbé tették a fűtési rendszert, valamint egy 21,8 kW-os napelemes rendszert is telepítettek. Hódmezővásárhelyen a Rárósi út 110. TVG laborját, az irodai főépületet és az irodaépületet újították fel. Az előbbi ingatlanban utólagos hőszigetelést alakítottak ki, nyílászárókat cseréltek, fűtési, hűtési rendszert korszerűsítettek, valamint 12 kW teljesítményű napelemes rendszert helyeztek el. Ugyanezeket a fejlesztéseket a másik két ingatlannál is megtették, de irodaépületen 13 kW-os lett napelemes rendszer, az irodai főépületnél pedig 27 kW-os, amely mellé napkollektort is elhelyeztek. A hódmezővásárhelyi Rárósi úti telephelyre így összesen 293,561 millió forint jutott.

A Kormányhivatal azt reméli, hogy többféle, megújuló energiaforrás felhasználásával, valamint az energiatakarékosságnak köszönhetően csökkennek az épületek fenntartási költségei.