Egy finn filmes, Tommi Rajala látogatta meg a makói intézményt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének megbízásából. A készülő film célja, hogy megmutassa, hogy egyes országokban milyen mezőgazdasági folyamatok és törekvések zajlanak.

MH – Makó

– Egy pályázatnak köszönhető a látogatás, s nem csupán nálunk forgatott Tommi Rajala, hanem elkísértük egy kiszombori tehenészetbe is, hogy ott is megtapasztalja, milyen technológiát is alkalmaznak – nyilatkozta Horváth Zoltán a Promenádnak. Az igazgató kiemelte: a cél, hogy felhívják a figyelmet az egyre jobban előtérbe kerülő alkalmazott agrárinformatikára.

A készülő alkotásban egy doktorandusz hallgató agrárinformatikai innovációjáról is szó esik, illetve egy növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy mennyire elterjedt a helyi gazdák körében az agrárinformatika, továbbá a növényvédelemben mit jelent ennek az alkalmazása. Horváth Zoltán pedig az iskola törekvéseiről beszélt, hogy mihamarabb be tudják majd vezetni ezt a szakot.

A filmben – amelyet számos ország agrárminisztere is láthat majd az oroszországi mezőgazdasági világkonferencián – az iskola egy volt tanulója, Győri László is szerepel. Ő egy modern számítógépes rendszerrel felszerelt traktort mutat be, amelyet a saját gazdaságukban használnak. A makói intézmény után a gödöllői egyetemen szerzett diplomát, egy rövid ideig tanított Makón, ezt követően pedig egy évig Ausztráliában, majd kilenc hónapig az Egyesült Államokban dolgozott, jelenleg pedig a saját gazdaságukban dolgozik. Mint elmondta, a két másik országhoz képest hazánkban nem csak a gazdaság gépiesítésének mértéke kisebb, hanem az is különbség, hogy ott figyelembe veszik a gazdák érdekeit.
– Én hiába fejlesztem a gazdaságom, ha a földemet úgy keresztül-kasul szabdalja az autópálya, kisebb utak, illetve az elektromos felsővezetékek, hogy géppel szinte esélytelen rajta a munka – tette hozzá.

 

Fotók: promenad.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest