Megtartotta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Makó Térségi Szervezete beszámoló ülését és vállalkozói fórumát. A város jó teljesítményt ért el tavaly, négy cég is bekerült a megyei reprezentatív top százas listába, viszont a szakemberhiány nagy problémát jelent.

Kiss Dániel – Makó

A napirendek előtt a megjelenteket tájékoztatták Makó gazdasági helyzetéről és a vállalkozásokat érintő tervekről. Az ülés napirendi pontjai közt szerepelt az előző évi megyei és térségi szintű kamarai munkáról való tájékoztatás.

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke értékelte az előző évet. Mint elmondta, a pozíció és a versenyképesség javult, Makó pedig fontos Csongrád megyében. Ez köszönhető a megyei szinten is kiemelkedő ContiTech-nek és Givaudan-nak. Makó foglalkoztatáspolitikájáról elmondta, hogy a munkanélküliségi ráta három százalék környékén áll,  gyakorlatilag nincs munkanélküliség, hiszen a munkaerőpiaci kereslet-kínálat kiegyenlíti egymást, legfeljebb az igények nem feltétlen szinkronizálhatók.

– Összességében azt gondolom, hogy 2017-ben elmondhatjuk, hogy egy jó fejlődési pálya volt a makói térségre vonatkozóan – mondta el Nemesi Pál, hozzátéve, hogy a kérdés az, hogy az országos adatokhoz viszonyítva ez mennyit ér. Ennek kapcsán elmondta, hogy még mindig nagyon erős az agrár beállítottság, de az ipari fejlődés nem olyan mértékű, mint az országos átlag. Ez azt is jelenti, hogy bár a jövedelem termelő képesség látványosan javul, a fejlődés, változás üteme (az országoshoz képest) elmarad. A jövőben viszont az olyan infrastrukturális fejlesztések, mint a Szeged és Hódmezővásárhely közti tram-train segíthetnek a fejlődésben.

Donáth Róland, a térségi szervezet elnöke elmondta a vállalkozások éve kapcsán, hogy sok segítséget kapnak az önkormányzattól, partnernek tekinti a kamarát. Továbbá az ipartestülettel és a Marosmenti Vállalkozók Szövetségével igyekeznek többet elérni a vállalkozók érdekében.

– A 2017-es év egy gazdaságilag erősödő év volt, minden vállalkozótól, főleg az ipar részéről azt a visszacsatolást kapjuk, hogy egyre nagyobb megrendeléseknek tudnak eleget tenni, bővülésre van lehetőség, az uniós támogatások sok esetben segítik a vállalkozókat, de rendre halljuk azt a problémát, hogy egyre nagyobb szakemberhiány van minden területen, és a tavalyi évben a kamara munkáját ennek is próbálta leginkább szentelni, hogy a szakképzésben minél nagyobb szerepet vállaljon – mondta el a térségi szervezet elnöke, hozzátéve például pályaorientációs programokat és üzemlátogatást is szerveztek.

Tóth István, a Váll-Ker Kft. ügyvezetője igazgatója, a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta, hogy beadtak egy pályázatot, amelyet szerencsére meg is nyertek. A közel egymilliárdos beruházás (amelyből 360 millió forint támogatás) hamarosan elindul. Ennek célja a munkahelymegőrzés, hiszen minél több jól működő vállalkozás van egy városban, annál élhetőbb az adott város.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest