5 millió 769 millió forintot nyert az önkormányzat a kiszombori sportpálya bekerítésére. Ha most nem adnak önerőt az bölcsőde bővítésbe, s nem veszek fel hitelt, elvész a 170 milliós megnyert pályázati összeg – derült ki a ma esti kiszombori falugyűlésen. De Szegvári Ernőné polgármester azt is elárulta miért visz magával mobiltelefont, ha bemászik a házuk előtti vizesárokba.

Korom András – Kiszombor

A mintegy 60 érdeklődő előtt Szegvári Ernőné ismertette az önkormányzat tavalyi és idei gazdálkodása, valamint a megnyert pályázatok legfontosabb adatait. Az előbbiből kitűnt, hogy az idén a község 1 milliárd 275 millió forintból gazdálkodik, s a bölcsőde bővítésére a testület egy 100 milliós hitelkeret felvételét szavazta meg. Az utóbbival kapcsolatban a polgármester többször is elmondta: – Ha most nem teszünk bele önerőt a bölcsőde bővítésébe, és nem veszünk fel hitelt, elvész a 170 milliós megnyert pályázati összeg. Hozzátette: ez teszi lehetővé a Rákóczi utca 8. alatti épület bölcsivé való átalakítását. A bővítés és a modernizálás a költségét a tervező 326 millió 728 ezer forintra becsülte. – Kényszerhelyzetben vagyunk – fogalmazott a polgármester. Egy kérdésre azt is elmondta, hogy a jelenlegi és a következő testület is kezelni tudja a hitel törlesztését.

Szegvári Ernőné azt is elmondta, hogy egy jogszabályváltozás miatt a kiszombori kerékpárút a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe került. A polgármester szerint ezzel az idáig a közmunkások által végzett hókotrás várhatóan a háttérbe szorul, mert a Közút elsődlegesen a főútvonalakat, majd a mellékútvonalakat tisztítja. Tart tőle, hogy mire a kerékpárútra kerül a sor, addigra az oda hullott hó magától is elolvad. – Kétségeim vannak – mondta, de hozzátette, hogy a község továbbra is részt vesz majd a bicikliút rendbetételében, hiszen a zomboriak azon mennek be dolgozni is Makóra. Arról is szólt, hogy a faluban jelenleg a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése is zajlik. 15 millióból újul meg a József Attila utca (4 milliós önerővel), ahol a busz is jár. De azt is elmondta, hogy tavaly a szociális támogatásokon belül ketten 2 milliót kaptak lakáshoz jutási támogatásként, kamatmentes kölcsönként az önkormányzattól. A polgármester megjegyezte, hogy sajnos új ház nem épült a faluban, csak meglévőt újítottak fel.

Meg is kérdezte tőle valaki, hogy ezt a támogatást miért csak a házaspárok kapják, az élettársak nem? Pedig nekik is lehetnek gyerekeik. A polgármester erre azt mondta, hogy a képviselő-testület házasságpárti, ezért szerepel ez így a helyi rendeletben

Azt mondta egy másik hozzászóló, hogy véleménye szerint már 5-6 évvel ezelőtt is fel akarta újítani a bölcsődét a testület, ezért nem érti miért vártak vele ennyi ideig? A felszólaló szerint ha korábban megcsinálják, fele annyiba került volna és akkor nem kellene hozzá hitelt felvenni. Szegvári Ernőné erre a felvetésre közölte, a testület arra várt, hogy pályázatot írjanak ki rá, s ezt csak tavaly tették meg. A bölcsődével kapcsolatos másik kérdésre elmondta, hogy az a jelenlegi helyén nem felel meg az előírásoknak, most a két és fél éves gyerekek szüleit is meg kell kérni, hogy azokat vigyék át az óvodába, hogy legyen a kisebbeknek új hely. Hozzátette, hogy a jelenlegi 2 (összesen 26-os gyermeklétszámmal működő) csoport helyett 3 csoportot akarnak indítani. Azt is elárulta, hogy az új bölcsi falhűtéses lesz.

Egy, a Kör utcában lakó asszony arról panaszkodott, hogy a csatornaépítéssel kapcsolatban egyetlen értesítést kaptak (pedig folyamatos tájékoztatást ígértek a kivitelezők), de másnapra eltűnt a bejárója, mert elbontották azt. Arra is rákérdezett, hogy az fedett átereszeket ki fogja majd takarítani, mert igencsak mély „lövészgödröt” mélyítettek elébük.

Szegvári Ernőné elmondta, hogy az a lakók dolga. Azt is elárulta, hogy a házuk előtt ő végzi el ezt a munkát, igaz magával viszi minden alkalommal a mobiltelefonját, hogy ha nem tud kijönni az árokból, segítséget tudjon kérni a szomszédtól.

Volt aki szóvá tette, hogy egy hónapban csak kétszer teszi ki a kukáját, mégis négy ürítésről kap számlát, pedig a kukában chip is van. Válaszul elhangzott, hogy a chip nem az ürítés gyakoriságát, csak a tulajdonosa beazonosítását teszi lehetővé. Egyébként az idei lomtalanítással kapcsolatban a háztulajdonosoknak a szolgáltatóval kell egyezkedniük. Ezzel elkerülhető lesz az a korábbi jelenség, hogy az este kitett lomok reggelre eltűnnek, megfogyatkoznak, vagy legalábbis átdúrják azokat.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest