Három zenekar is fellépett a felújított Hagymaház átadóján. A város első Makovecz épületének helyrehozását 130 millió forinttal támogatta a kormány.

Nagy Szabolcs – Makó

Húsz évvel ezelőtt, 1998-ban épült a Hagymaház, amely akkor az első Makovecz Imre által tervezett épület volt a városban. Az elmúlt két évtizedben ezt számos más intézmény és közterület követte, mostanra összesen 12 van belőlük. A kultúra templomára már ráfért a felújítás, amelyet a kormány 130 millió forinttal támogatott, ebből megújult az épület tetőhéjazata, hőszigetelése, a teljes homlokzati felülete, a tornyok üvegezései.

Farkas Éva Erzsébet az átadón kiemelte, a makói identitást, és annak jövőjét nagymértékben határozhatja meg a Makovecz-i örökség gondozása, ápolása.

– Az organikus építészet kiemelt figyelmet, gondoskodást igényel, de mérhetetlen, egyedülálló értékkel ajándékoz meg bennünket, makóiakat. A magyar kormánynak és Lázár Jánosnak köszönhetően ennek az örökségnek fejlesztése és építése indulhatott meg az elmúlt években városunkban – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: A Hagymaház felújítására, a Páger Mozi és Rendezvényházra, a József Attila Városi Könyvtár, és a Hagymatikumnak a befejezésére összesen 13,2 milliárd forint támogatást kapott Makó.

– Szeretném megköszönni a kormány nevében a lehetőséget, hogy támogathattuk a város törekvéseit Makovecz Imre építészeti örökségének megőrzésében. Az igazi köszönet azonban azoknak a makóiaknak jár, akik fontosnak tartották, hogy amikor Makó épül, akkor Makovecz Imre építse – mondta el Lázár János, a térség országgyűlési képviselője.

Az átadón három zenekar lépett fel, az SZTE Zeneművészeti Kar és a Makói Magán Zeneiskola egyesített fúvószenekara, a Makói Általános Iskola és Alapfokú művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekara, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fúvószenekara.

Utóbbival ráadásul a hagymaház tervezőjének fia, Makovecz Pál is a városba érkezett, a zenekarnak ugyanis ő vezényelt a Hagymaházban adott koncertjükön.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest