Makói roma farsang, mártélyi busójárás, vásárhelyi sportbarátság és lerabolt óceánok. Vasárnapi koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Pókember

Jelmezt öltöttek

A makói roma önkormányzat vidám farsangi mulatságán járt a Delmagyar.hu.

„Találkoztunk nindzsával, unikornissal és magával Pókemberrel is. A vidám mulatság résztvevőit az est végén vacsorával is megvendégelték.”

Romák farsangja

Tegnap délután találkoztunk velük a makói roma önkormányzat farsangi mulatságán, ahol más gyerekek is jelmezbe bújtak – találkoztunk nindzsával, unikornissal és magával Pókemberrel is. A vidám mulatság résztvevőit az est végén vacsorával is megvendégelték. Fotó: Szabó Imre

Birkózás

Nem bírtak a busók a téllel.

Az Ete Népe Történelmi Egyesület közreműködésével idén is telet űztek a busók Mártélyon – tudósít a Vásárhely24, hozzátéve: a tél leghidegebb napjai várnak ránk…

„A faluház előtt kezdtek gyülekezni szombaton kora este, majd a sok nézelődővel fáklyás menetet alkottak, és a holtág partjához mentek, ahol harsogás, kereplés közepette egy kiszebáb elégetésével szimbolizálták a tél elkergetését.”

Busójárás Mártélyon – Vásárhely24

Kiszebábot égettek a busók, kíváncsian várjuk megbírkóztak-e a téllel. Az Ete Népe Történelmi Egyesület közreműködésével idén is telet űztek a busók Mártélyon. A faluház előtt kezdtek gyülekezni szombaton kora este, majd a sok nézelődővel fáklyás menetet alkottak és a holtág partjához mentek ahol harsogás, kereplés közepette egy kiszebáb elégetésével szimbolizálták a tél elkergetését.

Nyugalom

Örök sportbarátságok.

Hódmezővásárhelyen már harmadik alkalommal rendeztek Sportgálát, ahol a kialakult sportbarátságokat, kapcsolatokat és a jövőben létrejövőket ünnepelték – számol be róla a Promenad.hu.

„Több mint 50 egyesület létezik Hódmezővásárhelyen, nagyon sok szép eredmény születik, és komoly elmaradásunk nincs ezen a területen. Az elmúlt másfél évtizedben hétmilliárd forint sportinfrastruktúra-fejlesztés valósult meg a városban, hogy a sportolóknak olyan körülményeket teremtsenek, melyekben nyugodtan tudnak dolgozni, és teljesíteni.”

A sportbarátságok örökre szólnak! | Promenád.hu – a vidék hírportálja

A cím amennyire jól cseng, annyira igaz is. Hódmezővásárhelyen már harmadik alkalommal rendeztek Sportgálát, ahol a már kialakult sportbarátságokat, kapcsolatokat, és a jövőben létrejövőket ünnepelték. Mindenki Madárral akart fotózkodni A díjátadó utáni sportbálba idén is több mint négyszázan voltak, ahol a jó hangulatról a Black Five gondoskodott.

Zsugor

Kirabolt óceánok.

Az óceánok és tengerek térségének 55 százalékán folyik kereskedelmi halászat, azaz nagyobb területet aknáznak ki, mint amennyit mezőgazdasági célokra használnak a szárazföldön – írja az Origo.hu.

„Napjainkban a világtenger 17 nagy halászati körzetéből 14 számít kritikusan túlhalászottnak. A kifogható kereskedelmi halfajok mennyiségének drasztikus lecsökkenése ellenére 25 év alatt csaknem megkétszereződött a szolgálatban álló halászhajók száma. A túlhalászás miatt a kereskedelmi szempontból értékes fajok képtelenek a regenerálódásra, mindez pedig az érintett halpopulációk gyors zsugorodását eredményezi.”

Aggasztó méreteket ölt az óceánok kirablása

Több mint 70 ezer hajóról gyűjtött műholdas adatok segítségével egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta, hogy az óceánok és tengerek térségének 55 százalékán folyik kereskedelmi halászat, azaz nagyobb területet aknáznak ki, mint amennyit mezőgazdasági célokra használnak a szárazföldön – derült ki a Scinece című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányból.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest