Az utóbbi hetekben nagy divatja lett a közösségi oldalon azoknak az alkalmazásoknak, amelyek megmutatják, hogyan néznénk ki filmsztárként vagy hogy épp milyen Disney hercegnők lennénk. Ezek bár pénzbe nem kerülnek, mégis fizetünk értük, csak épp a személyes adatainkkal.

MH – Facebook

Ezek az alkalmazások nem a Facebook-hoz köthetőek, egy külső oldalon kapjuk kézhez az eredményeket, miután bejelentkeztünk a felhasználói fiókunkkal. De mit is takar ez a bejelentkezés?

Az emberek nagy része rögtön kattint is tovább, nem törődve azzal, mit is fogad el éppen. Ezt követően megkapja a képet, megosztja Facebook-on, és itt véget is ért a játék, pedig a másik oldalról csak most indult el az egész igazán.

A bejelentkezéssel nem csak a nyilvános profilunkhoz, hanem a fényképeinkhez, lakhelyünkhöz és az email címünkhöz is hozzáférést adunk – a fejlesztők pedig ezzel több dolgot is kezdhetnek. Láthatjuk viszont a nevünket és fotónkat valahol a világ másik felén reklámként, ahol egy elégedett ügyfélként mutatnak be minket valamilyen szolgáltatás, termék kapcsán. Az email címünk adatbázisba kerül, amelyet eladhatnak bárkinek (a többi megadott adatunkkal együtt), hogy aztán rengeteg nem kívánatos levelet kapjunk.

Persze az, hogy ezeket mire használják fel, nagyban függ a fejlesztők szándékától, de a kérdés, hogy vajon megéri-e kiadni ennyi adatot magunkról egy vicces kép érdekében? Szerencsére ezeket az alkalmazásokat utólag is letilthatjuk a Facebook-on belül, de érdemes nyitott szemmel járni, hogy kinek és milyen adatokat adunk át egy-egy kattintással.

 

Forrás: pcworld.hu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest