A diktatúra, az elnyomás, a zsarnokság arra ösztönözte a magyarokat, álljanak ki elveik mellett – Lázár János Aranyosi Ildikóval beszélget a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Pintér M. Lajos

Egy rendhagyó történelemórába csöppenünk bele térségünk országgyűlési képviselőjének honlapján, a lazarjanos.hu-n. Lázár János a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Aranyosi Ildikóval, az 1956-os hódmezővásárhelyi tüntetések egyik résztvevőjével a mai fiatalok számára azt világítja meg, milyen volt a diktatúra, az elnyomás, a zsarnokság hazug, erőszakos, uszító, gyűlölködő világa. A Négyszemközt rovatban megtekinthető beszélgetésből kiderül, milyen sebeket ejtett a magyarság testén a kommunizmus.

Négyszemközt | Lázár János

Lázár János – Országgyűlési képviselő hivatalos weboldala. Csongrád 04. választókerület.

Aranyosi Ildikó – aki 1956-ban 17 éves, negyedikes gimnazista volt – a türelem, a béke, a szeretet és az összefogás csodáját élte meg a forradalom napjaiban (maga is részt vett családjával a hódmezővásárhelyi tüntetéseken), majd Nagy Imre november 4-i beszédébe „szinte belehalt”. A forradalom elbukott, a szabadságharcot leverték. Amerika és a Nyugat nem segített. A fiatal lánnyal fél órával az érettségi előtt közölték, nem tanulhat tovább. Akkor még az okot sem közölték, de mikor két hét múlva édesapját a forradalmi bizottsági tagsága miatt eljárás alá vonták, minden világossá vált. És visszavonhatatlanná. Aranyosi Ildikó hiába álmodott arról, hogy orvos lesz, a kommunisták megbélyegezték és elgáncsolták.

Neki és kortársainak 1956 tanulsága mégis az: az embernek mindig ki kell állni meggyőződéséért, az elveit soha nem adhatja fel.

Lázár János szerint pedig 1956 álma 1990 májusában, az első szabad választásokkal valósággá vált, és meg kell becsülnünk a szabadságot, melyért sokan életüket, szabadságukat, jövőjüket, hazájukat áldozták fel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest