A hagyományokhoz híven bált szervezett a Maros Vadásztársaság az apátfalvi Faluházban. A jó hangulatú évzáró rendezvényen vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a vendégek.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Vadászati szempontból sikeres évet zárt a Maros Vadásztársaság, ugyanis nagyon sok nagyvadat – többek között vaddisznót – sikerült ejteni a magyarcsanádi hatósághoz tartozó területen. Bálint Antal szerint ez mindenkinek jó vadászélményt ad, de alapból is nagyon jó a hangulat a vadászok között.

– Hamarosan kezdődik az őzbak szezon, amely a bevételi forrásunk egyik legnagyobb részét adja. Az egész éves munkánkat kiteszi a vadakról való foglalkozás, etetők és itatók feltöltése, illetve az állomány figyelése, ellátása is a holtidőszakra marad. Saját földünkön takarmányt termelünk, évente olyan 400-500 mázsa lédús takarmányt hordunk ki az állatoknak – foglalta össze a feladatokat Bálint Antal, a Maros Vadásztársaság elnöke.

Nagy kihívást jelent a vadkár, mert a nagy vadállomány súlyos károkat tud okozni. Az Apátfalvi Gazdakörrel jó kapcsolatot ápol a vadásztársaság, mivel a legtöbb termőföld a gazdakör tagjainak tulajdonában állnak és a perek helyett inkább kompromisszumot kötnek a vadkár esetén. Az enyhe tél az állatoknak kedvezett, azonban az elnök elmondta, az esős, párás időben a baktériumok is jobban terjednek, de a vadállományban nem volt fertőzött jószág.


Gyuri bácsi Gulyás Ildikóval.

Engler György már gyerekkora óta rabja a vadászatnak, ugyanis édesapja is vadász volt. Gyuri bácsi a magyarcsanádi és kiszombori területen szokott vadászni. Előbbit azért szereti jobban, mert a természet és a vadállomány csodálatos.

– A legszebb pillanat az, amikor a természetben kint lehetünk és gyönyörködhetünk abban az élőhelyben, ahol a vadak megmaradnak. Mindig megkérdezik tőlem, miért vadászok. Ez egy ősi foglalkozás, amely később sport is lett, de most nekünk kell úgymond megtartani az egyensúlyt az élővilágban – fogalmazott Gyuri bácsi. A szomszédos országokban már volt lehetősége vadászni, azonban számára a legszebb Magyarország.

A vadászbált, ahogy a vendégek megszokhatták, vadászkürtösök fanfárral nyitották meg. Az asztalra vadhúsból készült ételek kerültek, mint például fácánleves vagy éppen vaddisznópörkölt. A jó hangulatú buliról a beszélgetések és a tánc nem maradhatott el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest