Busók, lovasok és lovas kocsik is felvonultak délelőtt a város utcáin, hogy aztán a múzeum udvarán elégethessék a kiszebábot. A skanzenben kézműves foglalkozások, jelmezverseny és tánc is várta a gyerekeket, illetve érdeklődőket, de természetesen a csöröge sem maradhatott el.

Kiss Dániel – Makó

Kereplővel, zeneszóval és ostorcsattogtatással vonult végig a tömeg a város utcáin. Sokan csatlakoztak útközben, többen fényképeket is készítettek a busókkal. Elől vitték a kiszebábot az égetésre, hogy végleg elűzzék a telet. Mire a múzeumba értek a felvonulók, a Nap is kisütött.

– A mi vidékünkön is felvonulásokkal, maskarás felvonulással, rönkhúzással búcsúztatták a telet. Ezt a hagyományt szerettük volna felújítani, már több éve megtartjuk a szokásos télűző hagyományos farsangi felvonulást. Most egy kicsit belecsúsztunk a böjtbe, ezt el kell ismerjük. Ebben az időszakban már nem nagyon szabadna muzsikálni, de hát ha busókat szeretnénk idehívni, akkor hozzájuk kell alkalmazkodnunk. Ismételten itt vannak, eljöttek hozzánk, együtt űzzük el, égetjük el a telet – mondta el Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója.

Nagy Attila körülbelül hét éve jár Makóra, hogy itt is felöltse a busó viseletet. Megtudtuk tőle, náluk Mohácson a hagyományőrzés már óvodáskorban indul, az iskolában is foglalkoznak vele, kis maszkokat készítenek, úgy várják a busókat. Csütörtökön, kisfarsangon pedig a gyerekekkel együtt vonulnak.

– Most már 1300 felvonuló van, ami hatalmas eredmény és siker ahhoz képest, hogy 1988-ban majdnem kipusztult a busójárás, mert 12 felvonuló jelent csak meg – árulta el, hozzátéve, hogy ez az UNESCO-nak is köszönhető, hiszen 2009-ben felvették a mohácsi busójárást az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára, ez pedig sok turistát is hozott, külföldről is. Azt is elmondta, nagyon sokan öltöznek be már azok is, akik nem mohácsiak, hiszen ők is szeretnék belülről megélni a hagyományt.

Nemcsak férfi, hanem női busók is vannak, úgynevezett szép busók. Kaczorné Kiml Anita elárulta, náluk az egész család beöltözik, ő maga pedig sokáig néptáncolt is. Mint fogalmazott, Makóra ellátogatni nekik is nagy élmény, hiszen bemutathatják hagyományaikat.

Délelőtt jelmezversenyt is tartottak, ahol a gyermekek különböző ötletes, színes jelmezekkel álltak színpadra, volt, aki versben mutatkozott be. Baráth Gábor pedig bevezette a közönséget a busó jelmez, illetve a maszkkészítés világába. A nap tetőpontjaként elégették a telet jelképező kiszebábot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest