A kommunizmus máig tartó hatása, egy rendszerváltó szemszögéből címen tartott előadást Simon István az Ifjúsági Színtérben. Az előadó az ’56-os eseményekről is mesélt, amelyeket személyesen élt meg Budapesten, akkor elsőéves főiskolásként.

Kiss Dániel – Makó

A korábbi rendszert elsöprő homokviharnak én egy kis porszeme voltam, vagyis résztvevője, tényleges résztvevője voltam, és ’56-ra is ezt tényleg mondhatom – kezdte előadását Simon István, aki az októberi eseményekre is visszaemlékezett, akkoriban épp a főiskolán tanult. Ezt követően mérnök lett, bár a történelem iránti érdeklődése már a középiskolában is megvolt. Később, főleg a rendszerváltozás után különösen érdekelni kezdte a magyar történelem, főként Trianon-kérdés és a rendszerváltozás, amiről a mai program is szólt.

Korábban a Nemzeti Fórumnak (amelynek maga is tagja) készített egy anyagot egy pályázatra, de a Magyar Televízióhoz is bejelentkezett már egy anyaggal, aminek egy kisebb részével személyesen szerepelt is, most pedig az Ifjúsági Színtérbe kapott meghívást Simon István, hogy járja körbe ezeket a témákat.

Az előadás előtt elmondta, hogy szeretne egyfajta vitát gerjeszteni, hogy a hallgatók is tegyenek fel kérdéseket, hogy ez társalgás legyen. A közönséget főképp középiskolások alkották, akik még nem tanulták részletesen a XX. század történelmét, így érdeklődve hallgatták a személyes történeteket és meglátásokat a kommunizmusról, ’56-ról és a rendszerváltozásról.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest