Egy sikeres pályázatnak köszönhetően hároméves projekt indult el Csongrád megyében. A „Kultúra határok nélkül” elnevezésű programban határon innen és túli települések működnek együtt kulturális, szakmai és gazdasági vonalon.

Gajáta Fanni – Pitvaros

A Nonprofit Hagyomány Alapítvány közel 50 millió forintos támogatást nyert el egy EFOP-os pályázaton, amelynek során 3 évig, szoros együttműködés valósulhat meg magyarországi települések és erdélyi, felvidéki, illetve délvidéki civil szervezetek között. A program során nemcsak új kapcsolatok születnek, hanem számtalan kulturális program is megvalósul. Orbán István projektvezető elmondta, a három év alatt 18 találkozót rendeznek.

– Szeretnénk, ha ez a három év nem a vég lenne, hanem folytatódhatna is – nyilatkozta a projektvezető.

Baksa József, a Nemzeti Együttműködési Közösség elnöke és a Nonprofit Hagyomány Alapítvány projektmenedzsere elmondta, az EFOP 5.2.2. pályázat fő célja a transznacionális együttműködések szélesítése. Ennek érdekében szervezték meg a Zászlóbontás elnevezésű programot, ahol megismerkedhettek egymással a résztvevők és az elkövetkező három évet megtervezték. Ennek Pitvaros adott helyszínt. Radó Tibor polgármester megerősítette, hogy a kapcsolatépítés szempontjából tökéletes volt a szombati nap, ugyanis már most olyan emberekkel találkozott, akivel ezelőtt még soha.

– Két okból kerültünk be a projektbe: a pályázatírókkal nagyon jól ismerjük egymást, illetve a településünk jellegzetessége, hogy az 1947-1948-as lakosságcserekor a közel 3 ezer fős településről mintegy 2500 helybéli szlovákajkút kiköltözöttek Felvidékre és onnan 1500 magyart hoztak ide – fogalmazott a polgármester. – Úgy hiszem, hogy emiatt a lakosságcsere és elvándorlás miatt sokkal szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükségünk.

A Zászlóbontás programja Mártélyon folytatódott, holnap pedig Hódmezővásárhelyen találkoznak a résztvevők.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest