Hírek Kiemelt hírek Makó

A kíméletlen diktatúra áldozataira emlékeztek Makón

Nem csak a felakasztott, vagy börtönbe juttatott emberek tömegei voltak a kommunizmus áldozatai, hanem több millió honfitársunk, akik szenvedték az üldöztetést, mondta Vincze Gábor történész a makói Fidesz megemlékezésén.

Nagy Szabolcs – Makó

1947. február 25-én az addig naívan reménykedők számára is egyértelművé vált, hogy mire számíthatunk a Szovjetuniótól, és az országot megszálló Vörös Hadseregtől. Ekkor hurcolták el Kovács Bélát annak ellenére, hogy a Független Kisgazdapárt főtitkára mentelmi joggal rendelkezett. A politikust később koholt vádak alapján 25 évre ítélték. Ennek napján ma egész Magyarország a kommunizmus áldozataira emlékezik, a Fidesz makói szervezete is így tett a Csanád vezér téri kopjafánál. Ezt az emlékművet a városban Jámbor Zoltán kezdeményezésére állították, aki maga is elszenvedője volt az elnyomó rendszer kíméletlenségének.

A diktatúra áldozata: Jámbor Zoltán – Makó Híradó

Jámbor Zoltán 21 éves volt, amikor egy este eljöttek érte, és elvitték kihallgatni. Édesanyjának azt mondták, csak pár óráról van szó – közel 5 év lett belőle. Egy életre benne és a családjában maradt ez az élmény. A POFOSZ makói alapítójával beszélgettünk a diktatúra áldozatairól.

Vincze Gábor történész a megemlékezésen kiemelte, Magyarországon a diktatúrának szinte minden állampolgár szenvedője volt valamilyen formában.

– Nem csak azokat kell áldozatnak tekinteni, akiket felakasztottak, börtönbe hurcoltak vagy elüldöztek az országból, hanem a családtagjaikat is, ők is megszenvedték az elnyomást, ahogyan azok is, akiket erőszakkal a termelő szövetkezetekbe kényszerítettek. Ki kell mondani, hogy Magyarország azért nem tart ott, mint ahol most például Ausztria, mert évtizedeken keresztül a kommunizmust nyögtük – fejtette ki a történész.

navigate_before
navigate_next