Hírek Kiemelt hírek Színes

A hét embere: Bakacsi Pálné

Egy délutáni fánksütéssel kezdődött el, majd öthetes, ingyenes nyári tábor lett belőle: a Makói Pótnagymamák Ingyenes Tábora hatalmas sikert ért el a városban, már most megannyi szülő keresi fel a szervezőket, hogy idén is lesz-e a foglalkozás. Bakacsi Pálné megerősítette: bizony, hogy lesz!

Gajáta Fanni – Makó

– Honnan indult a Makói Pótnagymamák Tábora?

– Körülbelül 5-6 évvel ezelőtt 90 kisgyermeknek sütöttünk fánkot a belvárosi nyugdíjas klubban, amelynek nagy sikere volt. Tudni kell rólam, hogy nagyon szeretek jönni-menni, emberekkel foglalkozni, ételt adni az asztalukra. Egyszer nagyon elkeseredett voltam, amikor Márkó unokám megkérdezte, miért nem csinálunk olyan nyári tábort, ahol a rászoruló gyerekekkel tudunk foglalkozni. Akkor elgondolkoztam, hogy igaza van az unokámnak, miért ne lehetne csinálni, miért ne adhatnánk a szeretetünkből azoknak a csemetéknek, akiknek nincs már nagymamájuk? Elkezdtem szervezni, felkerestem a városvezetést, akik egyből mellénk álltak és nagyon sok támogatót is sikerült találnom. Még Budapestről és Szegedről is érkezett adomány, de még Németországból is küldtek csocsót nekünk. Ez egy olyan tábor, ahol csak játszatni lehet, nincs tanulás, számítógép- és telefonnyomkodás.

– Idén hol lesz a tábor?

Első alkalommal a Maros-parton volt a helyünk. Emlékszem, vasárnap kimentünk és mindent összekészítettünk, felállítottuk a padokat, de este jött egy vihar és mindent összekuszált. Nem adtuk fel és mi újra összeraktunk mindent. Következő évben már új helyszínt kerestem, mivel nem minden gyereknek volt kerékpárja, ezért ki is néztem a Petőfi parkban az egykori óvoda épületét. Felkerestem a polgármestert, aki ismét nagyon készségesen állt hozzánk és 2 évvel ezelőtt ott valósulhatott meg a táborunk. Jó hely volt, hiszen közel volt a játszótér, így ki tudtunk menni oda is játszatni. Aztán megint új helyre mentünk, mivel az óvodából a levéltár lesz. Tavaly megkaptuk a régi tűzoltóság garázsát és úgy néz ki, idén is ott lehetünk.

– Várják már a gyerekek a nyári tábort?

– Persze! A szülők is megállítanak az utcán, érdeklődnek. Úgy látom, a felnőttek is örülnek, hogy eljöhetnek a gyerekekhez, mivel az 5 hét alatt különböző előadásokat szervezünk. Például a tűzoltóság, a rendőrség és a foltvarrók is eljöttek hozzánk tavaly. A kicsik pedig örömmel köszönnek az utcán nekünk.

– Milyen tervei vannak Margó néninek?

– Március 24-én bográcsban fogunk 350 liter gulyást főzni. Már most nagyon sokan jelentkeztek, hogy segíteni szeretnének például a csipetkekészítésben vagy éppen a burgonyapucásban. Csak az égieknek kéne velünk lennie! Azt javaslom mindenkinek, hogy szóljon a szomszédjának erről, hiszel közel 600 adag étel fog elkészülni. Régen szerettem volna egy olyan közösségi helyet, ahol a fiatalok összegyűlhetnek, beszélgethetnek, ahogy mi egykor régen a táncklubokban. Úgy érzem, a mai gyerekek csak a számítógép előtt ülnek, nem kommunikálnak, nem ismerkednek. Erre volt egy ötletem.

Tavaly a rászoruló gyerekeknek ruhát gyűjtöttel a Pótnagymamák.

– Van-e valami tanácsai a mai fiataloknak?

– Figyeljenek oda egymásra, mert olyan hamar elmegy a gyerekkor, hogy észre sem veszi az ember. Én, mint idősként az tudom mondani, arra az időszakra emlékszek a legszívesebben és a legtöbb élményem ott volt. Ezeket az élményeket kell szaporítani, figyelni rá és tegyen érte, hogy öregkorában tudjon mire emlékezni.