Hírek Kiemelt hírek Színes Térség

Fennállásának 135. évfordulóját ünnepelte a kiszombori óvoda

A jubileum alkalmából felavattak egy nagyon különleges tablót, továbbá a megemlékezés mellett több programmal is készültek, többek között családi nyílt napot tartottak: szülők, nagyszülők és gyerekek együtt vehettek részt a foglalkozásokon.

Kiss Dániel – Kiszombor

Kiállítás, drámajáték, foglalkozások, előadások és egy elhelyezésre váró időkapszula is várta a családokat a mai ünnepségen. Elsőként azt a tablót avatták fel, amelyen az utóbbi száz év azon dajkái és óvónői láthatóak, akik szinte egész életükben a munkájukat a gyerekek szolgálatában töltötték az intézményben.

Ezt követően a csoportokban folytatódott a program: mindenki nyomot hagyott a születésnap alkalmából, hiszen az alkotásokat összefűzték egy emlékkönyvbe. A szülőknek is volt dolguk: nekik hozniuk kellett régi óvodai játékokat, fényképeket, ebbe természetesen a nagyszülőket is be lehetett vonni. A hagyományokhoz híven a tehetséges gyerekek is bemutatták tudásukat, a mai napon egy drámajátékot láthatott a közönség. A szülőket külön programok is várták, előadásokon vehettek részt, ahol gyermeknevelési tanácsokat kaphattak Fodor Sándortól és Hevesiné Katalintól. Ezt követően egy különleges kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők, ahol régi fotók és óvodai relikviák, játékok voltak láthatóak.

navigate_before
navigate_next

– Azt remélem, hogy ez az egész Kiszombor ünnepe. És azért fontos, hogy ezt mindenki tudja, mert valamikor, 135 évvel ezelőtt Kiszomboron az óvoda nem az egyháztól, nem máshogy indult, hanem úgy, hogy a kiszombori lakosok összefogtak. Egy egyletet alakítottak, erre természetesen a kastélyban élő úrnő adta a legnagyobb adományt, mert egy házat ajánlott fel az óvoda céljára – mondta el Börcsökné Balázs Márta, a Kiszombori Karátson Emília Óvoda vezetője. A névadó adománya ideiglenes volt, hiszen az az épület már nem áll, a jelenlegi óvoda 1887-től kezdte meg a működését.

A tablón a pedagógusok mellett maga Karátson Emília portréja is helyet kapott. A felavatott tabló előtt többen is megálltak, megkeresve régi óvónőjüket.

– Én mindig, amikor aludni kellett, akkor szép csendben igyekeztem lenni és nézegetni körbe-körbe, amit láttam. Nézegettem az óvó nénimet, mert nekem nagyon tetszett az Editke óvó néni, nagyon szép volt mindig a frizurája. Mindig be volt gyönyörűen fésülve és egy kicsit tupírozott volt – és hát elkezdtem én is tupírozni a hajamat a kezemmel. Az óvó néni észrevette, elmosolyodott, és azt mondta, hogy próbáljak meg aludni – mondta nevetve Harkai Józsefné, a Mosolygó Gyermekarcok Alapítvány elnöke.

A program zárása az időkapszula elhelyezése volt az óvodában, amelyben több dolgot is elrejtettek: egy mai napilapot, oviújságokat, jubileumi évkönyvet, pénzérméket, személyes dolgokat; egy köszöntőt, fényképet a megjelent gyerekekről és felnőttekről, illetve emléklapot a dolgozók aláírásával és relikviákat is. Egy pendrive-ot is tettek a kapszulába, rajta fotókkal, videókkal és az óvoda programjával.