Belföld Hírek Kiemelt hírek

Több pálinkát főztünk otthon tavaly

Sokan választották az otthoni készítést: tavaly 85 millió forint közterhet róttak le az otthoni pálinkafőzők, ez tízmillióval több, mint egy évvel azelőtt. A szeszfőzdék ötvenszázalékos, pálinkának megfelelő párlatból 8,8 millió litert készítettek.

MH – Gazdaság

A megrendelők cefréjéből 8,8 millió liter pálinka készült el a szakemberek által, ez a tavalyi adat egy kevéssel több, mint az azelőtti évi. Az utóbbi években folyamatosan változott egyébként a szeszfőzdék száma: egyes időszakokban közel hatszáz főzde működött, február közepére viszont visszaesett ez a szám 568-ra – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint. Ezek azok az egységek, amelyek más gyümölcséből készítik a párlatot.

A nagy számú szeszfőzde ellenére mégis egyre többen választják az otthoni készítést. A főzőberendezés megvásárlását viszont be kell jelenteni, ennek köszönhetően pedig jól nyomon követhető a folyamat. 2015 óta összesen 21 ezer üstöt jelentettek be, ebből tavaly több mint kétezret – derül ki a NAV önkormányzati adatokat tartalmazó kimutatásából.

Az otthon főzött pálinkáért literenként 700 forintot kell fizetni, ezt jegyek formájában lehet kiváltani, a neve pedig párlatadójegy. 2016-ban, az első évben 106 ezer jegy fogyott, átszámolva ez 75 millió forint, ennyi bevételt hozott az államkasszának. Tavaly ez a szám már 120 ezer párlatadójegyre nőtt. Fontos viszont, hogy a jegyet az előállítás előtt kell beszerezni!

Az otthoni pálinkafőzést, így az eszközvásárlást is, a helyhatóságoknak kell jelezni. Az ellenőrzést is az önkormányzatok végzik, viszont az esetleg forgalomba kerülést az adóhatóság ellenőrzi, hiszen a házi főzésű pálinka csak saját használatra készíthető. A pénzügyőrök razziáznak a vendéglátóhelyeken, piacokon is, de az interneten vagy újságokban megjelenő hirdetésekre is figyelnek.

 

Forrás: Magyar Idők | Fotónk illusztráció.