Kiemelt hírek Makó Térség

Lázár Jánost hivatalosan is nyilvántartásba vették – tülekedés várható a mandátumáért

Országgyűlési képviselőjelölti nyilvántartásba vette Lázár Jánost a Csongrád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási bizottság (OEVI). A mandátumáért várhatóan nagy tülekedés lesz, hiszen 27 jelölt és jelölő szervezet kérte ki az ajánlási íveket.

Korom András – Makó/Vásárhely

A Feketéné dr. Szemző Margit által elnökölt bizottság határozatában megállapította, hogy Lázár János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje február 20-án benyújtotta a korábban részére kiadott sorszámozott ajánlóívből a nyilvántartásához szükséges számú ajánlóívet, illetve a jelöltbejelentéshez szükséges nyomtatványt.

Az OEVI munkatársai az ajánlóíveken szereplő aláírásokat leellenőrizték a jelöltellenőrző rendszeren keresztül összevetve a központi névjegyzék adataival. Megállapították, hogy megszerezte a szükséges 500 érvényes ajánlást, s az ajánlások és a jelöltbejelentés megfelel a vonatkozó jogszabályi feltételeknek. Azaz Lázár Jánost, a Fidesz-KDNP jelöltjeként nyilvántartásba vette.

A határozat ellen egyébként 3 napon belül, azaz legkésőbb február 24-én délután 4 óráig jogsértésre hivatkozva bármelyik választójoggal rendelkező polgárt, illetve jelölt és jelölő szervezet is fellebbezhet személyesen vagy elektronikus levélben a választási bizottságnál. Részletek itt.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőtől kérhették ki a választási irodáktól a jelöltek és jelölő szervezetek az ajánlóíveket. Lázár Jánosnak egy nap elegendő volt, hogy aktivistái segítségével 1300 ajánlást gyűjtsön össze a makói-vásárhelyi választókörzet településein. Ezeket kedden délután személyesen adta le.

Egyébként várhatóan nagy lesz a tülekedés az országgyűlési képviselői mandátumért, ugyanis összesen 27 jelölt és jelölő szervezet kért ajánlási íveket. Az indulni kívánóknak viszonylag könnyű dolguk van az ajánlások gyűjtésénél, hiszen a makói-vásárhelyi választókerületben valamivel több, mint 80 ezer szavazati joggal rendelkező ember él. Az 500 ajánlás begyűjtése így nem látszik olyan rettenetesen nehéz dolognak.