A Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja nemcsak a rászorulókat segíti, hanem kulturális estéket is szerveznek. A Máltai Esték keretén belül határon túli települések delegációi mutatkoztak be csütörtök délután.

Gajáta Fanni – Makó

A Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja remek kapcsolatot ápol határon túli településekkel, többek között Máriaföldével, Őscsanáddal és Nagyszentmiklóssal, illetve a vajdasági Tiszaszentmiklóssal is kialakulóban van a partnerség. A Máltai Estéken ezek a községek is bemutatkoztak ma délután. Például sokan csak ámuldoztak Nagyszentmiklós szépségén.

Törtei János, a vajdasági magyarok színében érkezett Makóra. Mint elmondta, számára azért is fontosak ezek a találkozók, mivel ilyenkor a magyar kultúrát tudják ápolni.

– Mivel elszakadtunk az anyaországtól idén 100 éve, nekünk talpon kellett maradnunk az igazságtalan döntés ellenére is. Ilyenkor találkozunk a bánsági magyarokkal is, ami szintén fontos számunkra – fogalmazott Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédelmi Civil Szervezet elnöke.

Kaszta Árpád a máriaföldieket képviselte. Mint elmondta, a Máltai Estéhez hasonló találkozón találkoztak olyan településekkel, akikkel később testvértelepülési kapcsolat is kialakult: például Zsombóval is virágzó kötelék alakult ki egy Csongrád megyei összejövetelen.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest