Lengyelország után Makóra is megérkezett a miskolci Herman Ottó Múzeum kiállítása, a Más/Világ, amely a bronzkor rejtelmeit dolgozza fel. A tárlaton különleges használati tárgyak és sírhelyek is helyet kaptak.

Gajáta Fanni – Makó

2012-ben a krosnoi múzeum felkérésére állították össze a Más/Világ elnevezésű tárlatot, amely az Északkelet-magyarországi bronzkort mutatja be, és nagyjából i. e. 2500 és 900 közötti időszakot foglalja magába. Király Ágnes, az MTA-BTK Régészeti Intézet régésze, a Herman Ottó Múzeum munkatársa elmondta, megpróbálták úgy összeállítani a kiállítást, hogy kérdéseket tegyenek fel az érdeklődők, illetve a hétköznapokat, az ünnepnapokat, de még a halált is jól demonstrálja. Hozzátette, a bronzkor elejéről kevés anyag maradt fent, azonban az idővel haladva egyre több és több régészeti leletet sikerült feltárni. A késő bronzkor bővelkedik a legtöbb és legtartalmasabb felfedezésekkel.

– A bronzkor különböző időszakaiban különféle közösségek települtek le Magyarország keleti területén, így a déli régióban Makó környékén hasonló, rétegzett településeket hoztak létre, mint Észak-Magyarországon, de kicsikét másmilyen volt a társadalom. Például másféle kerámiadíszítő motívumokat alkalmaztak – fogalmazott a régész. – Azonban a késői bronzkorban az egész Kelet-magyarországi régióban elterjedt a Gáva-kultúra. Így az egész ország területén hasonló fémeket, kerámiákat, településtípusokat és temetkezési szokásokat gyakoroltak.

Szikszai Zsuzsanna, a makói múzeum igazgatója elmondta, a miskolci múzeummal is jó kapcsolatot ápolnak, többek között Karlovszky Bertalan: Erzsébet királyné festményt nemcsak kölcsön adták, hanem ott is restaurálták.

– Ez a régi kapcsolat hozta a tárlatot Makóra, ugyanis amikor Lengyelországból hazaért a kiállítás, megkerestek minket, hogy szeretnénk-e kiállítani. Mi már 2 évvel ezelőtt szerettük volna, ha Makóra is megérkezik a Más/Világ – tette hozzá az igazgató.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest